Magne Lerø: Med Sophie Elise gikk NRK på trynet og blir liggende

NRK, båret opp av skattebetalerne, regner seg som usårbare, men de er blinde for at de kan undergrave sin posisjon som statsfinansiert kanal i sin iver etter å nå flest mulig.

NRK har fått over 2000 klager etter at Sophie Elise Isachsen la ut et bilde av seg selv og en annen velkjent influenser på Instagram der de to står sammen foran et speil, og den andre kjendisen holder en liten pose med hvitt innhold. Stalltipset går ut på at det er narkotika av et eller annet slag i posen, ikke hvetemel, for å si det slik.

Hennes kommentar til bildet var at «livet blir cirka en milliard ganger morsommere når man bare gir faen». Det ble slettet etter kort tid. Det forhindrer ikke at det tok av på sosiale medier.

Om Sophie Elise plutselig kom til sans og samling eller om dette var del av en lur plan, er ikke godt å si.

Denne posteringen på Instagram hadde ikke noen tilknytning til NRK. Men for en del uker siden tauet NRK inn Sofie Elise Isachsen og Fetisha Williams for å lage podkasten «Sophie og Fetisha».

Begrunnelsen er at NRK sliter med å nå ut til de unge. Ingen har en større følgerskare på sosiale medier enn Sophie Elise. Ingen er bedre enn henne til å skaffe seg oppmerksomhet. Hun drar inn over 7 millioner kroner hvert år knyttet til egen person som etter hvert er blitt en merkevare flere vil utnytte.

Rema 1000 skulle neste uke ha lansert Sophie-godteri. Hun har lansert sin egen kosmetikkserie med navnet Glöd som selges blant annet av Lyko og Cubus.

Rema 1000 vil utsette lanseringen og de to andre selskapene nedtoner samarbeidet.

Saken fortsetter under annonsen

https://bb873362130f39fb107cc2e0ebc4a0ab.safeframe.googlesyndication.com/safeframe/1-0-40/html/container.html

Disse selskapene vil ikke assosieres med bruk av narkotika, forståelig nok. Når en sak piskes opp på sosiale medier, vil selskaper som lever av kundetilfredshet ligge lavt for ikke å bli rammet av kritikk og i verste fall boikott.

Disse selskapene bryr seg ikke om offentlige synsere, som Subjekt-redaktør Danby Choi, mener det er en hyklersk rusmoralisme som utspiller seg. Han synes Rema 1000 opptrer feigt og pinglete.

«Hvis NRK kvitter seg med alle som har brukt narkotika, ville det blitt tidenes nedbemanning i offentlig sektor», skriver han. I Rema 1000 lurer de nok på hvilken verden han befinner seg i.

Det er ikke dette saken handler om. Etikkredaktør Per Arne Kalbakk har forklart at de har hatt en samtale med Sofie Elise Isachsen. De vil ikke referere fra samtalen, men nøyer seg med å meddele offentligheten at de mener det ikke foreligger et kontraktbrudd. Podkasten går som planlagt.

Det er bra at NRK vil opptre ryddig i forhold til inngått avtaler og ikke lar seg styre av en bølge av kritikk, som ruller av gårde på tildels uklare premisser.

Sophie Elise Isachsen har opptrådt med parkert dømmekraft. Det får så være. Det er ikke første gang.

Denne episoden har NRK lagt bak seg. De må riktignok være forberedt på kritikk fra Kringkastingsrådet som møtes om noen uker.

Saken fortsetter under annonsen

https://bb873362130f39fb107cc2e0ebc4a0ab.safeframe.googlesyndication.com/safeframe/1-0-40/html/container.html

Kringkastingsrådet bør ta til etterretning av NRK har vurdert denne episoden og konkludert med at det ikke er grunn til å bryte samarbeidet om podkasten.

Det Kringkastingsrådet bør diskutere, er om NRK er på ville veier i sitt samarbeid med de to influensene.

De som ikke har kommet på den tanken av de skal bruke tid på å høre denne podkasten, kan få en smakebit i form av en kommentar fra Astrid Mæland i VG. Hun skriver:     

Jeg kan jeg nevne noen høydepunkter fra de to siste episodene som altså sendes på NRK. Her snakker Sophie Elise Isachsen og Fetisha Williams om at hun har «amfetamintights». Sophie Elise er ikke så opptatt av å få gaver, men elsker «å please menn» og «go down and dirty». Det er mye puling, og rundpuling. Det verste som finnes er slappe kjønnsorgan. Men Viagra er bra. Og dick picks er ikke ekkelt. Williams forteller om en one night stand som stjal fleinsoppen hennes. Og det aller siste? Kondomer er «fette nørd», men nå har Sophie Elise begynt å bruke dem. Dessverre ble det «ingen pinner» på henne sist uke.  «Sophie og Fetisha» virker å ha mye mer sex. Og de to fremstår som proffe, morsomme, over kanten, tilsynelatende ærlige og fulle av selvtillit. Det er lettheten som er uutholdelig. For er dette egentlig ærlig? Det å bli dumpet, få kritikk for kropp og ikke ha sjans, er noe de ler av. Ikke noe er et problem! Neste fest, altså i kveld, med nye pikker, nye sjanser.

Dette røret vil altså NRK at skattebetalerne skal betale for via lisens.

NRK har opp igjennom fått mye kritikk for programmer de har sendt. Slik vil det alltid være i en kanal som skal nå ut til alle.

NRK kan ikke la seg styre av at programmer ikke skal møte kritikk. Det blir et tannløst og kjedelig NRK. Medier må kunne provosere og skape reaksjoner.

Saken fortsetter under annonsen

https://bb873362130f39fb107cc2e0ebc4a0ab.safeframe.googlesyndication.com/safeframe/1-0-40/html/container.html

Podkasten «Sophie og Elise» er noe mer enn et program. Det er et sentralt element i en redaksjonell strategi. NRK er rede til å ofre redaksjonell kvalitet for å nå flere lytter og seergrupper.

NRK klarer ikke å forsvare «Sophie og Fetishas» podkast som god og relevant journalistikk. Dette er verdiformidling under pari. NRK bør ikke sette sitt redaksjonelle godkjenningsstempel på det røret de to serverer.

NRK er til for å formidle innhold som holder høyere kvalitet enn dette.

Det øret vil ikke NRK høre på. De opptrer som det finansielle monopol de er i medieverdenen. De kan vise til sin redaksjonelle uavhengighet og stå i denne stormen slik de har stått i andre stormer. De vet det går over.

Det NRK styrer etter er markedsandeler. NRK mener de må nå alle grupper. Derfor har de diverse radiokanaler, tre TV-kanaler og de lanserer stadig flere podkaster.

Kringkastingsrådet og politikerne trenger ikke være opptatt av hva det var i posen til kjendisvenninen til Sophie Elise. De får ta en runde på hva slags NRK vi vil ha. Det bør ende med en beskjed til NRK om å skjerpe seg og heve den redaksjonelle kvaliteten på alt som sendes i deres havn.