Magne Lerø: Politisk selvmord å oppløse Kristiansand

Når det koster mellom 250-400 millioner kroner å oppløse Kristiansand kommune, vil det være et politisk selvmord for regjeringen å forsøke å tvinge det igjennom.

­I går la statsforvalteren i Agder, Gina Lund, fram en rapport som viser at det vil koste mellom 250 til 400 millioner kroner å skille ut Søgne og Songdalen fra Kristiansand. Det vil i tillegg by på betydelige menneskelige kostnader, legger hun til.

Bystyret i Kristiansand har vedtatt at de ikke vil gjøre om på sammenslåingen.

Ordfører Jan Oddvar Skisland gjentar at kommunen ikke ønsker å bli splittet opp. De vil heller ikke ha noen folkeavstemning om saken. Det skaper bare usikkerhet. Han sier til NRK at kommunene er inne i en god utvikling. De vil ikke sette i gang er opprivende skillsmisseprosess.  

Neste gang kommunestyret møtes, ligger det an til at de gir regjeringen klar beskjed om at de ikke vil foreta seg noe som helst for å splitte opp kommunen. De vil opptre som et sta esel.

Det er Senterpartiet som har kjørt denne saken. Jonas Gahr Støre måtte være med på leken, og det er han som har fått smake steken. Partilaget i Kristiansand har rettet massiv kritikk mot ham.
 

Støre må regne med at kommunevalget til høsten blir en massakre for Ap om ikke regjeringen legger bort planene om å splitte Kristiansand.

Når kommunal- og distriktminister Sigbjørn Gjelsvik ser hva en oppsplitting vil koste, er det håp om at han vil komme til sans og samling.

Saken fortsetter under annonsen

https://65e509736dc9e228566409409bb09a8b.safeframe.googlesyndication.com/safeframe/1-0-40/html/container.html

Sp har fått gjennomslag for å reversere både sammenslåing av fylker og kommuner. Viken er en merkverdig skapning. Det faktisk noen argumenter for å løse opp storfylket. Alle andre oppløsninger burde regjeringen satt foten ned for.

Sp trodde dette skulle bli en vinnersak. Det blir fort en tapersak når regningen kommer på bordet. I valgkampen sa Trygve Slagsvold Vedum at staten ville ta regningen. Han snakket over seg. Han har ennå ikke prøvd seg med å skylde på krigen i Ukraina.

I Ålesund har de bedt Stortinget om å omgjøre vedtaket om å oppløse kommunen. De hevder det vil koste 237 millioner kroner. Det er alt for dyrt, sier Sigbjørn Gjelsvik. Nå har han fått prislappen for Kristiansand også. Det ligger i denne størrelsesordenen.

Regjeringen har bare satt av 200 millioner i budsjettet for neste år til dele opp Ålesund og tre fylker. Kristiansand kommer eventuelt i tillegg.

Dette er ikke lenger en lokal sak. På nasjonalt plan er det blitt en sak om regjeringens sløsing med hundrevis av millioner på noe som ikke gir bedre tjenester for befolkningen.

Senterpartiets kamp mot sentralisering framstår som lite gjennomtenkt. Det er blitt en betydelig belastning for regjeringen.

Sigbjørn Gjelsvik bør stikke fingeren i jorda. Han trenger ikke produsere med ris til egen bak. Han kan droppe planene om å oppløse Kristiansand ved å si at det blir for dyrt. Det vil gjøre regjeringen godt om de kan stå fram med en statsråd med dømmekraften intakt i en krisetid.