Magne Lerø: Selvsagt må demonstrantene bæres vekk i dag

Uklarhet er blitt et varemerke for regjeringen for det meste som har med energi å gjøre. Det begrunner ikke samers rett til å blokkere inngangen til syv departementer i protest mot vindmøller som påvirker reinsdyr.

­Verdens mest kjent yrkesdemonstrant, Greta Thunberg, har kommet til landet. Denne gangen er det ikke for å demonstrere mot olje, men mot grønn energi.

Høyesterett har konkludert med at det ikke er tatt hensyn til samenes rett til reindrift med utbyggingen av vindkraft på Fosen. Før helgen inntok et titalls representanter for landets samer, med Ella Marie Hætta Isaksen i spissen, regjeringsbygningen for å demonstrere mot at regjeringen ikke rydder opp i det pågående menneskerettighetsbruddet, som det heter. De ga klar beskjed om at de ville bli værende inntil regjeringen hadde besluttet at vindmøllene skulle demonteres.

I går kveld ble Greta Thunberg nektet å komme inn til demonstrantene. Begrunnelsen var ikke mer avansert enn at hun ikke hadde noe der å gjøre. Vaktene mente å vise seg fra sin mest velvillige side ved å la henne få snakke med demonstrantene gjennom en sidedør i resepsjonen.

I natt ble demonstrantene bedt om å fjerne seg. De nektet. Departementets sikkerhet- og serviceorganisasjon (DSS) ba da politiet om å fjerne dem. De ble innbragt til politiet hvor de ble registrert, avhørt og deretter løslatt.

Det var ikke en statsråd eller en direktør høyt på strå som sto fram og begrunnet aksjonen. Det var seniorrådgiver Espen Evensen i DSS som kunne fortelle til NTB at ytringsfrihet er en grunnleggende rettighet, men at den må vurderes opp mot sikkerhetsmessige hensyn. 13 samer i resepsjonen truet sikkerheten.

Noen hundre demonstranter samlet seg utenfor inngangen til regjeringsbygningene i dag tidlig. Ansatte i syv departementer har fått beskjed om hjemmekontor i dag.

Samenes advokat

Saken fortsetter under annonsen

https://2b552d4ed6dbd1ae6cadd046b3fcad57.safeframe.googlesyndication.com/safeframe/1-0-40/html/container.html

– Det som skjedde i natt vil jeg si var veldig uvanlig. At politiet og DSS midt på natten tok et såkalt preventivt grep med å innbringe noen, er spesielt. Den handlingen begrenser ytringsfriheten og beveger seg i grenseland av hva som er ok. Staten skal egentlig legge til rette for meningsytring, sier advokat Maria Hessen Jacobsen som representerer demonstrantene.

Dette er juridisk tullball. Å stenge inngangen til regjeringens kontorer har ikke noe med ytringsfrihet å gjøre.

Olje- og energiminister Terje Aasland (Ap) sa til NRK i går kveld at en fredfull markering er bra for demokratiet, men at det er opp til DSS å vurdere sikkerheten rundt departementslokalene. Han sier departementet vil innhente ny kunnskap om konsekvensene for reindriften før de tar stilling til hva som skal skje med vindmøllene.

Det er kritikkverdig at det har gått snart et og et halvt år siden dommen i høyesterett uten at regjeringen er i stand til å si noe mer enn at de skal skaffe seg ny kunnskap. Det er forståelig at både samer og andre reagerer på sommel fra regjeringens side.

Det blir ikke bedre av at Terje Aasland tilsynelatende er positiv til demonstrasjonene som ble innledet fredag. Når syv statsråder og seks departementer må holde seg hjemme, handler ikke dette om sikkerhet. De har endt opp i en uakseptabel demonstrasjon i demokratiets navn.

Å stenge inngangen også til syv departementer har ikke noe med sikkerhet å gjøre. Demonstrasjonen er en sak for regjeringen, ikke DSS. Statsråd Terje Aasland må komme ut av hiet sitt og be demonstrantene fjerne seg. Hvis de nekter, blir det en oppgave for politiet.

Verken Aasland eller andre trenger å forholde seg til at Greta Thunberg synes det som skjer er absurd og at Ella Marie Hætta Isaksen mener de var utsatt for et statlig overgrep i natt. Aasland trenger heller ikke late som om han er i dialog med demonstrantene. Det er han ikke.

Saken fortsetter under annonsen

https://2b552d4ed6dbd1ae6cadd046b3fcad57.safeframe.googlesyndication.com/safeframe/1-0-40/html/container.html

Støre om vindkraft

Jonas Gahr Støre er bedt om å komme til Stortinget for å redegjøre for regjeringens syn. Da bør han ikke nevne DSS, sikkerhet, snakke om ytringsfrihet og si at han er positiv til demonstrasjoner. Alt dette kan han la ligge. Han bør konsentrere seg om stridens kjerne. Det er egentlig ikke vindmøllene på Fosen.

En rapport som Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) har lagt fram, viser at det i den nordligste delen av landet vårt kan vindmøller produsere kraft for 11 TWh per år. Men om vi skal unngå å bygge ut vindkraft der reindriften kan påvirkes, kan vi ikke bygge ut mer enn 1,4 TWh.

Støre bør snakke om det grønne skiftet og om å finne balansen mellom samfunnets behov for mer grønn energi og reindriftsnæringens interesser. Det er ikke skikkelig ivaretatt med utbyggingen på Fosen. Det må ikke skje igjen. Men Støre må gjøre det klart at landets reindrifteiere ikke kan gis vetorett mot all utbygging av vindkraft som kan påvirke reindriften.

Den samiske befolkningens interesser er ikke identisk med reindriftseierens interesser. Med så lenge regjeringen skyver høyesterettsdommen foran seg, forkludres debatten.

En regjering som etter 500 dager ikke har noe fornuftig å si om hvordan de vil forholde seg til en dom i høyesterett, er på defensiven. Det som skjer i disse dager, viser det.