Magne Lerø: Sophie Elise drar videre, NRK blir liggende i grøfta

Hvis Vibeke Fürst Haugen ikke kan komme opp med en mer troverdig begrunnelse for hvorfor Sophie Elise droppes, har NRK en kringkastingssjef som skader virksomheten.

­Når torsdagens episode av podkasten «Sophie og Fetisha» ble den siste i NRK, skyldes ikke det at NRK har konkludert med at podkasten er et redaksjonelt makkverk de ikke kan stå inne for. Da hadde NRK vist at de har forstått den massive kritikken de har fått for å ha satt sitt stempel på et innhold som ligger milelangt fra den kvalitet og seriøsitet NRK skal levere.

Denne uken ble det kjent at nesten en fjerdedel av landets kvinner har opplevd å bli voldtatt og at det skjer urovekkende mye seksuelle trakassering i dagens ungdomsmiljø. Det skjer i miljøer preget av rus og dop og der sex er løsrevet fra forpliktelse og ansvar.

Podkasten «Sophie og Fetisha» oser av uansvarlighet og holdninger til sex som fører til trakassering. Dette er statskanalen NRK med på å fremme.

Kringkastingssjef Vibeke Fürst Haugen er ikke på det sporet. Hun vil avvise at NRK er med på å spre forkvaklede holdninger til sex. Hun er bare opptatt av å nå flere unge. Med hva, er ikke avgjørende.

Vibeke Fürst Haugen holder fast på sin redaksjonelle godkjenning av podkasten. Den uansvarlighet som «Sophie og Fetisha» formidler, er innenfor i NRK, med Vibeke Fürst Haugen som sjef.

Nummeret før komiske Ali

I går kveld sendte NRK ut en pressemelding der kringkastingssjefen sier de har «konkludert med at samarbeid med aktører med så omfattende kommersielle bindinger og aktivitet er uforenelig med å drive løpende, helårs podkastproduksjon for NRK. Det er en feil vi nå retter opp».

Saken fortsetter under annonsen

https://26ea5d67bc8531dcf043002214858fef.safeframe.googlesyndication.com/safeframe/1-0-40/html/container.html

Dette er nummeret før komiske Ali. Det er ikke troverdig at NRK hevder at det ikke kjente til Sophie Elises kommersielle bindinger før de inngikk avtalen. De jobber da ikke med hodet under armen i underholdningsavdelingen. Dette har de visst.

NRK fikk muligheten til å erkjenne utad at deres redaksjonelle strategi med å lansere en podkast med tvilsomt redaksjonelt innhold for å nå de unge, var feilslått. Istedenfor prøver de å få det til å handle om at problemet er at Sophie Elise tjener millioner på samarbeid med andre.

«Sophie og Fetisha»

NRK har strøket til eksamen. Dette vil få konsekvenser for NRK. Det er ingen grunn til at skattebetalerne skal bruke 6 milliarder i året på NRK når de har en ledelse som ikke er mer opptatt av kvalitet og redaksjonelt innhold enn det Vibeke Fürst Haugen er.

«Sophie og Fetisha» vil fortsette sin podkast utenfor NRK. Det mangler ikke på tilbydere som gjerne vil ha de to influenserne inn i stallen.

NRK har fungert som en nyttig idiot. De har skaffet de to lyttertall som de ikke kunne drømt om. Sophie Elise suset videre som vinner. Vibeke Fürst Haugen står igjen som taper.

I sin iver etter å oppnå høye leser-, lytter- og seertall kaster NRK sin egenart, sin tradisjon og redaksjonelle profil på båten. Ledelsen har problemer med å se det selv. De garvede journalistene med lang fartstid i NRK bør slå i bordet og forlange at ledelsen legger om kursen.

Saken fortsetter under annonsen

https://26ea5d67bc8531dcf043002214858fef.safeframe.googlesyndication.com/safeframe/1-0-40/html/container.html

Det er etter hvert mange som ser at NRK i økende grad likner de kommersielle mediene. Det betyr at NRK svekker sin egen eksistensberettigelse. Det er ikke noe poeng at NRK skal gjøre presist det samme som andre medier.

Ny kurs for NRK

Det er ikke tilstrekkelig å redusere bevilgningene til NRK og la dem selv prioritere strammere. Det er nødvendig at vi tar en ny runde på hva NRK skal være.

Det NRK vi har i dag, hadde ikke politikerne funnet på å sjøsette. NRK har drevet for langt fra det som var begrunnelsen da NRK ble etablert.

Vi trenger et sterkt, men spissere NRK som stiller større krav til redaksjonell kvalitet og der de går i dybden på viktige saker. I tillegg skal selvsagt NRK underholde.

Politikeren må ikke vegre seg for å ta denne debatten om endringer i NRK, i frykt for å bli beskyldt for å svekke NRKs redaksjonelle uavhengighet. De har ansvar for hva de bruker 6 milliarder i året på.