Magne Lerø: Støres produktive stahet

Jonas Gahr Støre står knallhardt på at regjeringens politikk er det beste for landet og at den vil gi resultater. Så pass sta må en leder i krise være – i alle fall en periode.

På den tradisjonsrike julelunsjen tirsdag møtte ikke pressen en statsminister med trøkk og optimisme. De møtte heller ikke en slagen mann som lot tvilen om han er på rett kurs, skinne igjennom.

Det kunne mediene ønsket seg. For timer før pressekonferansen kom meldingen om at Ap på siste meningsmåling har falt under 15 prosent, og at Sp er under sperregrensen.

Det er jo dramatisk, mener journalister og kommentatorer. Men de får ikke Støre i dramamodus. Han svarer med den sedvanlige nøkternheten: Dette er for dårlig. Meningsmåling er ikke valg. Den politikken vi fører, vil virke. Vi er på rett vei. Velgerne kommer tilbake.

Støre legger til at han er mer opptatt av tallene som viser hvordan den økonomiske krisen rammer folk flest enn tallene på meningsmålingene. Det kan han gjerne mene, men han bør ikke si det. Det provoserer eget parti. Det får da være grenser for å opptre som statsminister og ikke som partileder.

Støre holder krampaktig fast

Deler av partiet ønsker å høre Støre si at han vil ta grep som han satser på vil øke oppslutningen. Istedenfor opplever de at Støre holder krampaktig fast på regjeringens politikk selv om de mister velgere måned for måned.

Er det ikke noe annet regjeringen kan gjøre? spør partiet. Nei, sier Støre. Regjeringen fører den politikken som må føres.

Saken fortsetter under annonsen

https://5760716367d4f2ad4ac8451cc8f709da.safeframe.googlesyndication.com/safeframe/1-0-40/html/container.html

I går tøt frustrasjonen ut i VG. Den tidligere LO-kjempen Sture Arntzen (74) sier at Arbeiderpartiet må skifte ut hele ledelsen, inkludert statsminister Jonas Gahr Støre.

Det trenger ikke Støre bry seg med. Det er ingen over og ingen ved siden som er klar til å ta over, i alle fall ikke nå. Det vil heller ikke hjelpe å skifte ut partisekretær Kjersti Stenseng eller nestleder Bjørnar Skjæran.

En leder i krise må stå fast på de beslutninger som fattes. Det er det Støre holder på med. Han satser på at den stahet han viser, skal gi resultater. Han vet imidlertid at han ikke kan gå til valg om tre år med meningsmålinger på 15 prosent. Da må han vike plassen til en annen. Den stahet, knyttet til regjeringens politikk som han viser nå, er tidsbestemt.

Det hadde blitt mer kaos og usikkerhet om Støre hadde åpnet for å vurdere på nytt det regjeringen får kritikk for. Det gjelder å stå i stormen og satse på at den løyer.

Det kan være at Støre får rett. Om vi får en merkbar reduksjon i prisstigningen på nyåret og renten stabiliserer seg, kan Støre med troverdighet hevde at regjeringens politikk gir resultater.

Men strømkrisen er ikke løst. Støre henviser fortsatt til krigen i Ukraina som forklaring på de skyhøye strømprisene. Men det er stadig flere som hevder at prisene vil være høye i årevis framover fordi det vil være knapphet på energi. EU har sanksjonert bort gass og olje fra Russland. Om det skulle bli fred eller våpenhvile, skal ikke gasskranene åpnes igjen.

Regjeringen satser alt på at bedriftene skal tegne langsiktige strømavtaler. Så langt fungerer ikke dette markedet. Norsk Industri advarer mot utviklingen. På nyåret kan vi få en heftig debatt om starten på nedbygging av norsk industri er i gang fordi vi har mistet ett av våre konkurransefortrinn – lave strømpriser.

Saken fortsetter under annonsen

https://5760716367d4f2ad4ac8451cc8f709da.safeframe.googlesyndication.com/safeframe/1-0-40/html/container.html

Dette vil store deler av LO ikke sitte rolig og se på. Jonas Gahr Støre må forberede seg på harde runder om tilknytningen til det europeiske energimarkedet.