Magne Lerø: Strevet med å bli kvitt de kommersielle

Dårligere tjenester blir fort resultatet om regjeringen forhaster seg med å kaste kommersielle aktører innen omsorgssektoren på dør.

­Mens Avkommersialiseringsutvalget  står i fare for å gå opp limingen som følge av interne konflikter, sitter ikke barne- og familieminister Kjersti Toppe med hendene i fanget og venter på hvordan hun skal få fart på avkommersialiseringen innen egen sektor.

Regjeringens målet er ikke at alt innen helse og omsorg skal drives i det offentliges regi. De vil ha færre kommersielle aktører innen helse og omsorg, og at ideelle aktører blir på post som et supplement.

På område etter område har vi sett at private aktører står klare med å tilby sine tjenester når det dukker opp behov som det offentlige ikke klarer å dekke. Da den rødgrønne regjeringen med SV i spissen raskt ville ha full barnehagedekning, ble private aktører redningen. Nye barnehager skjøt opp som paddehatter.

Det er ingen sektorer inne helse og omsorg som har et større innslag av private enn barnevernet. Barne- og familieminister Kjersti Toppe vil nå styrke samarbeidet med ideelle organisasjoner.

I dag er det slik at et barnevernselskap med kommersielle eiere kan få tilsvarende avtaler som ideelle aktører har. Det betyr for eksempel at de må avstå fra å gi utbytte.

Det er ikke godt nok for Toppe. En kan aldri være sikker på at en eier ikke klarer legge opp til salg av tjenester som i praksis bli en måte å gi utbytte på. Derfor vil hun ha klare linjer. Det er kun eiere med et ideelt formål som skal drive barnevern.

Hun sier til Klassekampen at hun ønsker at staten skal inngå en samarbeidsavtale med ideelle aktører og at de kommersielle skal holdes utenfor. Målet er at kommersielle aktører skal fases ut og at ideelle skal stå for 40 prosent av driften innen barnevern i 2025.

Saken fortsetter under annonsen

https://7a09e9e7682a05898ce2333831149d13.safeframe.googlesyndication.com/safeframe/1-0-40/html/container.html

Spørsmålet er om de frivillige er i stand til eller har interesse av å overta dagens kommersielle drift. Da må det offentlige gjøre store endringer for å sikre at frivillige blir i stand til å ta økt et økt ansvar.

Å eie bygninger og drive en virksomhet med mange ansatte, krever en viss finansiell styrke. Noen ideelle organisasjoner har det. Men det frister ikke å eksponere seg sterkere dersom de må konkurrere om kontrakter på rundt fem år.

Kommersielle aktører beregner seg en gevinst og er opptatt av styrke sin finansielle posisjon. Ideelle organisasjoner tenker ikke lønnsomhet på samme måte.  De kan ikke investere tungt om de ikke har sikkerhet for inntekter.

Hvis Kjersti Toppe vil ha ideelle organisasjoner sterkere på banen, bør hun gi avtaler som løper over 10 år. Det vil gi nødvendig trygghet

Det er knapphet på arbeidskraft og kompetanse. Kjersti Toppe bør ikke se bort fra den erfaring og posisjon de kommersielle aktørene har innen dagens barnevern.

Oslo kommune overtok driften av Ullern helsehus. Det endte med en tragedie og et bevis for at en ikke er sikret kvalitet om det offentlige er eier.

Dagens kommersielle aktører bør ikke jages bort fra barnevernet innen to år. Det kan være Kjersti Toppa har innsett at det ikke er mulig å få ideelle til å ta over 40 prosent av aktiviteten innen to år. De ideelle er neppe rede til å øke sine forpliktelser så sterkt.

Saken fortsetter under annonsen

https://7a09e9e7682a05898ce2333831149d13.safeframe.googlesyndication.com/safeframe/1-0-40/html/container.html

Da kan Kjersti Toppe si at det ikke står på henne og regjeringen. Det må selv SV godta.