Magne Lerø: Tar sjansen på at Putin bløffer om atomvåpen

Nato har bestemt seg for at Russland skal drives ut av Ukraina. Hva vi skal gjøre om Putin svarer med et lite atomvåpen, har vi ingen klare tanker om.

Nato har bestemt seg for å sende moderne stridsvogner til Ukraina. Ukraina mener de trenger i det minste 300 Leoparder.

Nato-generalsekretær Jens Stoltenberg sier at dette vil sette Ukraina i stand til å vinne krigen. Å vinne betyr å drive Russland tilbake til grensene som gjaldt i 2014. De skal også drives ut fra Krim.

Det er to grunner til at NATO-landene har drøyd med å levere effektive angrepsvåpen. Den ene er frykten for at dette skal bringe Nato direkte inn i krigen. Det andre er at Putin skal ta i bruk atomvåpen.

Putin har mer enn nok med å holde stillingen i Ukraina. Å angripe et Nato-land betyr mer juling på slagmarken. Det vil være komplett galskap for Russland å utvide krigen ut over Ukrainas grenser.

Russland er Nato totalt underlegen når det gjelder konvensjonell krigføring. Det har Russland og Nato alltid vært klar over. Det er når det gjelder atomvåpen at Russland er på samme nivå som Nato.

Sannsynligvis har Nato rett i at Ukraina kan klare å drive Russland ut av Ukraina innen sommeren om Volodymyr Zelensky får alle de våpen han ber om. Få timer etter det ble kjent at Nato stiller opp med stridsvogner, gjorde han det klart at de også trenger jagerfly og langdistanseraketter.

Putin og et batteri av talsmenn for regjeringen har sagt at Russland er rede til å bruke atomvåpen om vitale sikkerhetsinteresser er truet.

Saken fortsetter under annonsen

https://7294a3e12d0840429424c75274d8e764.safeframe.googlesyndication.com/safeframe/1-0-40/html/container.html

Det finnes de som mener Putin aldri vil finne seg i å bli slått ned i støvlene og fratatt de fire regionene i Ukraina han alt har innlemmet i Russland. Et slikt nederlag vil han ikke overleve.

Antony Blinken retter opp 

Jo Bidens drøm kan bli virkelighet. Han sa i vår mer eller mindre direkte at målet med krigen er å fjerne Putin. Det ble i ettertid forklart som en forsnakkelse.

– Vi må ikke misforstå, sa utenriksminister Antony Blinken.

– USA vil bare forsvare demokratiet og hjelpe Ukraina til å forsvare seg.

Det beste vil selvsagt være om det ender med at Putin og hans medsammensvorne mister makten. Det er lov å drømme om at regimet i Russland drives ut av landet og at Russland, Ukraina og Hviterussland blir demokratiet etter vestlig mønster. Da vil også Georgia og Moldova kunne puste lettet ut.

Da hadde vi knapt hatt brukt for Nato og kunne brukt milliarder på noe mer fornuftig enn våpen.

Saken fortsetter under annonsen

https://7294a3e12d0840429424c75274d8e764.safeframe.googlesyndication.com/safeframe/1-0-40/html/container.html

Ingen realpolitiker tror på en slik utvikling.

Når Nato nå stiller sin overlegne militære kapasitet til disposisjon, regner de militære ekspertene med at løpet vil være kjørt for Putin. Ukraina vil vinne. Russland vil tape fullstendig.

Nato har skiftet mening. Faren for at Putin ville bruke atomvåpen, ble ansett som større i fjor vår. Derfor viste Nato tilbakeholdenhet med å gi våpen. Da skulle vi bare gi forsvarsvåpen. Nå gir vi angrepsvåpen.

Putin har truet med atomvåpen, men vi tror ikke lenger at han tar sjansen på det.

Den tid den sorg, tenker Nato. Problemet atomvåpen får vi løse om det viser seg å bli mer aktuelt. Nå holder vi oss til konvensjonelle angrepsvåpen. Så lenge Ukraina orker å kjempe, skal de få den hjelp de trenger.

Robert Mood vil ha ultimatum

Den som intet våger, intet vinner. Det gjelder både i krig og kjærlighet. Vi tar vi sjansen på å intensivere krigen i Ukraina. Putin bare prater, tror vi.

Saken fortsetter under annonsen

https://7294a3e12d0840429424c75274d8e764.safeframe.googlesyndication.com/safeframe/1-0-40/html/container.html

Tidligere generalløytnant Robert Mood vil at Nato skal gi Russland et ultimatum: Trekk dere frivillig ut av Ukraina, eller vi går inn og driver dere ut. Det sparer Ukraina for flere lidelser enn en langdryg krig i landet.

Dette vil ikke Nato vurdere en gang. Nato mener de ikke er med i krigen og skal heller ikke bli det.

Russland derimot hevder det er Nato de er i krig med – i alle fall nå når Leopardene gjør seg klar til kamp.