Hvis offentlig sektor skal befolkes av ledere som Knut Skansen ved Deichman i Bjørvika, må vi regne med dårligere kår for ytringsfriheten framover.
Det nystartede forlaget Legatum Publishing skal gi ut boken «Dere skal ikke erstatte oss» av franskmannen Renaud Camus. Flere vil betegne ham som høyreekstrem og en fascist. Han er sterkt kritisk til dagens innvandringspolitikk og opphavsmann til begrepet «den store utskiftningen», som framstiller innvandrerbefolkninger som erobrere av den europeiske kulturen, med blant annet terrorisme og høye fødselstall.
Forlaget hadde fått ja fra Deichman til å leie et rom for et lukket møte. Her skulle forskeren og Norgesdemokratene-politiker Øyvind Eikrem intervjue den fransk forfatteren digitalt.
Da det ble kjent at Deichmann hadde sagt til at Legatum kunne få leie et rom, kom det protester fra ansatte, fra politisk hold og representanter fra den antirasistiske bevegelsen.
Biblioteksjef i Oslo, Knut Skansen, sa da til NRK at han forstår at ansatte og andre reagerer, men at han ikke kan nekte utlån av rommet.
– Det er organisasjonsfrihet og ytringsfrihet i Norge, og det betyr at man kan bruke biblioteket til ulik aktivitet. Jeg kan ikke, ut ifra Grunnloven, bedrive forhåndssensur. Meninger, som mange finner svært problematiske, må på én eller annen måte få plass i dette rommet, så lenge det er innenfor norsk lov, sa Skansen og la til at han ville anmelde forlaget hvis loven brytes i det utlånte rommet.
Han pekte på at han bare kan gripe inn hvis et arrangement forstyrrer driften av biblioteket, og at biblioteket var i kontakt med politiet om sikkerheten rundt arrangementet ettersom det er varslet en antirasistisk demonstrasjon.
Oslo politidistrikt opplyste før helgen til NRK at de vil sette inn sikkerhetstiltak hvis det blir nødvendig.
Fredag morgen gjorde Skansen helomvending. Han sendte brev til Legatum Publishing om at de ikke kunne få låne rommet torsdag likevel. Grunnen er at det vil bli for mye uro rundt biblioteket med demonstrasjoner og politiet til stede. Han er opptatt av at biblioteket skal være åpent tilgjengelig for alle.
Når Skansen ombestemmer seg i løpet av et døgn, skjer ikke det fordi han er blitt overmannet av et klarsyn. Han gir etter for press. Han kaster prinsippene sine på sjøen fordi han ikke vil ha bråk. Ytringsfriheten er ikke verd å ta en kamp for, i alle fall ikke på Deichmann en torsdag i mai.
Hvis det å unngå bråk, er vesentlig for en leder, er det forståelig at ikke Skansen ville holde fast på sitt opprinnelige standpunkt. Kulturbyråd Omar Samy Gamal (SV) hevdet det var problematisk at biblioteket ville leie ut rom til Legatum. Det er mulig Skansen har latt seg presse av sin politiske sjef.
Har Skansen sagt ja, kommer kravet om at han må si B, mener i alle fall de ansatte.
– Vi er kjempeglade for avlysningen, men det som blir viktig nå, er å opprettholde en debatt om hvorvidt biblioteket skal leie ut rom til rasistiske og fascistiske grupper. Det er jo bare et spørsmål om tid før det kommer en ny lignende forespørsel eller booking, sier Jenny Dellegård, hovedtillitsvalgt og leder i Fagforbundet Deichmanklubben, til Filter Nyheter.
Hvis Deichmann først skal lage regler, ender man fort opp med at det er flere enn påståtte rasister som skal stenges ute.
Det er imidlertid ikke rasisme Skansen bruker som begrunnelse. Det er politi, bråk og uro.
Neste gang det leies ut et rom til et kontroversielt arrangement der det varsles en demonstrasjon, kan Skansen komme til å si nei.
Litteraturhuset har sagt nei til å leie ut lokaler til Legatum. De er en privat stiftelse som står fritt til å leie ut lokaler til hvem de vil. Det er omtrent det samme som at en redaktør sier nei til å ta inn et innlegg.
Deichmann er offentlig eid. De skal, som Skansen sier, betjene og leie ut til lovlig virksomhet.
Legatum Publishing er medlem av Den norske forleggerforening. I det ligger det at de har forpliktet seg til å gi ut litteratur som det er lovlig å gi ut.
Ingen her til lands har hevdet at Renaud Camus bok er rasistisk i straffelovens forstand. Det vil garantert være noen som mener han sprer rasistiske holdninger. Det skal ikke mye til før noen mener det.
Så langt handler det kun om at Litteraturhuset og Deichmanske nekter å leie ut et lokale til forlaget. Det blir ikke like ille for Legatum å finne et husrom som det var for Maria og Josef i Betlehem i sin tid. Arrangementet går sin gang.
Legatum kan si seg fornøyd med all oppmerksomheten forlaget har fått. Det gir økt salg.
Spørsmålet er om mediene vil bry seg om boken. Det er etter hvert en flokk medier som har dekket saken. I NRK er det seks journalister som har byline på artikkelen. En viktig sak, men andre ord.
Vi får se hvor mange journalister som dukker opp 11. mai. For vi er vel ikke kommet dithen at det er utestengelse som er saken, ikke det boken handler om?
Det er noen år siden boken ble gitt ut. Når Legatum vil gi den ut, må det være fordi de vil ha nytt liv i debatten om innvandring. Det blir et dødfødt forsøk, tror de som mener Camus serverer reinspikka rasisme og konspirasjonsteorier. Det får debatten vise, hvis den kommer.
– De aller fleste av oss vil ta avstand fra synspunktene og verdiene som forfektes av forfatteren, sa biblioteksjef Skansen, som svar på påstanden om at han skulle være en nyttig idiot for fascister.
Men det var før han ikke orket å ta kampen for ytringsfriheten.