Bomskudd om Støre ofrer Huitfeldt

Hvis Jonas Gahr Støre skaper intern strid ved å hive Anniken Huitfeldt ut av regjeringen, er det en opptreden i «vingle-Jonas»-modus.

Jonas Gahr Støre forbereder endringer i regjeringen. Det er som ventet. Han trenger et par nye koster med velgerappell inn i departementene. Den som nevnes oftest, er populære Kari Nessa Nordtun, tidligere ordfører i Stavanger. Hun forventes å bli byttet ut med Marte Mjøs Persen. Bergen ut og Stavanger inn – det er ikke noe å si på det.

Det er også ventet at de to nestlederne i regjeringen, Tonje Brenna og Jan Christian Vestre, flyttes til andre departementer for å bygge deres bredde-kompetanse som politikere.

Ifølge Dagens Næringsliv, VG og Dagbladet vurderer Støre å «avvikle» Anniken Huitfeldt som utenriksminister.

Isfront mellom Huitfeldt og Støre?

«Full isfront» mellom Støre og Huitfeldt er tittelen på saken i Dagbladet.

De tre avisene baserer seg på anonyme kilder. Det er derfor mulig at de koker suppe på en spiker eller lar seg rive med i sin egen iver etter å holde liv i «habilitetssakene». 

Disse avisene drev nærmest en kampanjejournalistikk for at Helga Pedersen skulle erstatte Kjersti Stenseng som partisekretær i Arbeiderpartiet. Tidligere har de også kjørt fram Hadia Tajik i Ap-ledelsen. Disse sakene var drevet fram av mediene med tynt grunnlag i virkeligheten.

Det er delte meninger om mye i Ap. Dette vet medier å utnytte til å lage nyheter det ikke er nevneverdig hold i.

DN som var først ute med spekulasjonen, sikrer seg ved å si at «ingen ting er bestemt», men skriver at «det går mot et bytte, sier sentrale kilder.»

Dagbladet drar spekulasjonen enda lenger ved å hevde at det har oppstått en isfront mellom Støre og Huitfeldt. De mener å vite at Huitfeldt «ikke trekker seg frivillig». De hevder at Støre « i praksis» har bestemt seg for at Huitfeldt skal ut og at han i en periode skal ha ventet på at Huitfeldt selv skulle trekke seg. Men hun vil altså ikke trekke seg frivillig.

Huitfeldt som samene 

Huitfeldt må ha lært av samene som aksjonerer. De flytter seg ikke frivillig. De må bæres vekk.

Redaksjonen i Dagbladet vet at det ofte er slik at det ikke blir mer drama enn de klarer å dikte i hop selv. «Isfront» selger, så da kjører de på det.

Ap er i gang med å evaluere det elendige valgresultatet. På sentralstyremøtet diskuterte de også habilitetssakene. Der skal i alle fall et medlem ha ment at det er et problem at Ap ikke kan kritisere Erna Solberg hardere på grunn av Anniken Huitfeldt habilitetsfeil.

Kildene avisene har snakket med, er av den oppfatning at det blir lettere for Ap å kjøre hardere mot Erna Solberg om Anniken Huitfeldt ofres.

– Tanken er at man ofrer en springer for å ta en dronning, sier en av kildene til Dagbladet.

Deler av Ap må ha blitt angrepet av sløvsinn om de tror det vil styrke regjeringen og presse Erna Solberg til å gå av som leder i Høyre om de skyver Huitfeldt ut i kulden.

Anniken Huitfeldt er én av Aps mest erfarne politikere med bred støtte i partiet. Dagbladet mener å vite at det vil bli reaksjoner internt om hun ofres.

Om Anniken Huitfeldt flyttes til et annet departement, er det noe annet. Huitfeldt er en allrounder som kan ta flere poster i regjeringen.

Anette Trettebergstuens habilitetsbrudd

Jonas Gahr Støre har gjort det klart at han har tillit til Anniken Huitfeldt og Tonje Brenna. Han har forklart hvorfor deres sak skiller seg fra Anette Trettebergstuens habilitetsbrudd.

Støre må stå fast på den beslutningen han har fattet. Han bør ikke vingle i en sak som vil skape reaksjoner innad.

Det er en statsministers privilegium å sette sammen en regjering. Det er vanlig at de klarer dette uten at det oppstår strid innad. Det må være et krav til Støre.  

Han vil svekkes som partileder om han kritiseres for først å ha tillit til Huitfeldt for så å gi etter for press og ofre henne.

Skal Støre få Arbeiderpartiet opp av grøfta, må han være tydelig og stå fast på det han har bestemt.

Anniken Huitfeldt er et minimalt problem for Ap. Støre bør konsentrere seg om de sakene som virkelig betyr noe for velgerne.