Svenske myndigheter sprer krigsfrykt det ikke er grunnlag for. Og når de tauer inn forsvarsjefen på barne-tv, vitner det om manglende dømmekraft.
NTB melder at flere barn i Sverige er bekymret etter at myndighetene advarer mot krig.
Denne uken ble alle svensker bedt om å forberede seg på krig. Den svenske forsvarssjefen Micael Bydén ble bedt om å snakke om krig i SVTs barneprogram Lilla Aktuelt.
Han var nok godt brifet, så han sa ikke noe galt. Problemet er at utgangspunktet er feil. Det er ikke noe grunn for forsvarssjefen for å snakke om at Sverige frykter krig.
Bydén mener sikkerhetssituasjonen i Sverige er på sitt mest krevende siden andre verdenskrig.
– Man må forstå hvor alvorlig dette er. På individnivå må man forberede seg mentalt, sier han til TV 4.
Hva i alle dager mener han med det? Det er da ingen grunn til at vi i Norge og Sverige skal bedrive mental forberedelse på krig.
«Jeg er veldig bekymret for at det skal bli krig. Er det slik at vi bare forbereder også, eller kommer det til å bli krig?» er et av spørsmålene sendt inn av svenske barn.
– Vi forbereder oss bare, det er viktig å si. Men om det skulle skje noe i fremtiden, er vi ikke tilstrekkelig forberedt, svarer Bydén.
Barn har ikke forutsetninger for å bedømme den slags. Barns hjerne er ikke utviklet til å bedømme situasjoner og se konsekvenser. Det er først i tenårene de begynner å bli i stand til å bedrive tenkning og sannsynlighetsberegning som voksne.
Barn bør ikke dynges ned med informasjon de ikke aner hvordan de skal forholde seg til. Det skaper angst og motløshet.
Når vi dytter barn inn i de voksnes verden med henvisning til at de har rett til å vite, bør vi ikke undre oss over at en del får psykiske vanskeligheter.
Barn får høre at verden kan gå under på grunn av utslipp av klimagasser. Nå skal de tenke også på at det kan bli krig. Får de i tillegg med seg noen bilder fra Gaza, får angsten virkelig bein å gå på.
Barn må få høre om både om klimakrise og krig. Men ikke i et beredskapsperspektiv. De må roes ned. Frykt og angst må dempes. Barn skal ikke forberede seg på elendighet. De skal slippe å ta alvoret inn over seg. De er barn, ikke voksne.
Forsvarsminister Bjørn Arild Gram mener at det er naivt om vi ikke forbereder oss på krig i Norge.
Det er ingen som mener vi ikke skal være forberedt. Men det er første og fremst Forsvaret som må forberede seg på krig. Folk flest trenger ikke bedrive krigsforberedelser. Vi kan selvsagt sørge for at vi har vann og ekstra hermetikk i huset. Men preppere blir vi ikke.
Ser vi en som lusker rundt og oppfører seg som en spion, skal vi si ifra. Men vi sender ikke ut en parole om at det nå gjelder å bli mer mistenksomme mot fremmede.
I dag er for så vidt dagen for å være bekymret for krig. Om det skulle gå så galt at Donald Trump skulle bli president igjen, er det grunn til å frykte at Nato kan smuldre opp. Trump uttalte seg så kjølig om Nato i går, at de det gikk en aldri så liten bølge av panikk over en del europeiske toppolitikere.
I natt bombet USA og Storbritannia houthi-militsen i Yemen. Det øker faren for at krigen i Midtøsten kan spre seg.
Og krigen i Ukraina fortsetter med uforminsket styrke. Men at den skal spe seg til andre land, er ikke blitt mer sannsynlig. USA sørger for at krigen ikke utvikler seg slik at faren øker for at Russland vil bruke atomvåpen.
Russland har mer enn nok med Ukraina. Sjansen for at de vil finne på å angripe et Nato-land er forsvinnende liten.
Sannsynligheten for at Russland vil vinne krigen har økt. Det betyr ikke at sjansen for at de vil true Nato øker.
Derfor er det ikke grunn for myndighetene til servere mer krigsretorikk.