Intern strid nuller ut gevinsten ved statsrådsendringer

­Regjeringsendringer etter halvgått løp er normalt, men tilstanden i Arbeiderpartiet er så pass kaotisk at Jonas Gahr Støre ender opp med å øke de interne spenningene når han gjør endringer i regjeringen.

Mens Ap slikker sårene etter årets elendige kommune- og fylkestingsvalg, tar Jonas Gahr Støre det grepet han mener må tas for at regjeringen skal lykkes. Det betyr fire statsråder ut og fem nye inn.

Her er de mediene regner for sikre før Støre holder sin pressekonferanse klokken 12 i dag.

Knapt noen partileder har opplevd så mange offiserer falle i partikrigen som Jonas Gahr Støre. Den første nestlederen som måtte trekke seg, var Trond Giske. Deretter gjorde LO det umulig for Hadia Tajik å fortsette som statsråd og nestleder.

I vår fikk Anette Trettebergstuen beskjed om å pakke seg ut av statsrådskontoret. Nå er det den tidligere nestlederen, Bjørnar Skjæran, som må ut, sammen med Anniken Huitfeldt som har politisk tyngde og posisjon i partiet som et knippe nestledere.

Det er sine dyktigste politikere som Arbeiderpartiet sender ut i kulden. Støre tar ikke sjansen på å hente Giske eller Tajik inn igjen. Istedenfor gir han nye politiske talenter muligheter på den nasjonale arenaen.

Det er prisverdig å slippe nye til, men Ap kunne trengt flere tungvekter i en regjering som står svakt.

En så pass stor endring i regjeringen er gjerne forbundet med en offensiv holdning i møte med de utfordringer regjeringen står overfor. Mye tyder på at regjeringen har lagt de to mest krevende årene bak seg. Om de nye statsrådene vil lykkes bedre enn de som går ut, er et åpent spørsmål.

Politikk er viktigere enn statsråder når det gjelder å øke velgeroppslutningen. I Ap klamrer de seg for tiden til håpet om at det ikke er slik.

Nye nestledere

I vår trodde store deler av partiet at de ville få økt oppslutning om de bare fikk nye folk inn i ledelsen. Det endte med at Tonje Brenna og Jan Christan Vestre ble nye nestledere. Det ser ikke ut til å ha hjulpet mye.

Det påfallende med den endringen i regjeringen som skjer i dag, er den interne striden den skaper. Det er grunn til å stille spørsmål ved om Jonas Gahr Støre har kalkulert med det.

Selv om misnøyen mot Støre kan øke etter dagens endinger i regjeringen, skal det mye til før det blåser opp til lederstrid. Det kan skje om partiet faller ytterligere på meningsmålingene og den interne misnøyen brer seg.

Å skifte ut Anniken Huitfeldt som utenriksminister etter at Støre så seint som i august gjorde det klart at han hadde tillit til henne, er påfallende. Hun har støttespiller over alt i partiet.

Tillitsvalgte har alt stått fram og advart mot at Huitfeldt sendes ut av regjeringen. Om Anniken Huitfeldt vil late som om det er «helt greit» at hun må trekke seg, får vi vite i løpet av dagen. Hun er ventelig så pass erfaren at hun vet at hun ikke har noe å vinne på å kritisere Støre. Det er å be om å bli satt på sidelinjen.

Jens Stoltenberg sendte i sin tid Karita Bekkemellem ut av regjeringen. Hun la ikke skjul på at det var mot hennes vilje, og det ble hennes vei ut av politikken. Hun tok et voldsomt oppgjør med Stoltenberg i boken hun skrev om sine erfaringer fra politikken.  

Det har aldri skjedd før at mediene nesten en uke før statsrådsendringene skal skje, kan melde om at den mest erfarne statsråden skal skiftes ut.

Det merkeligste av alt er at lekkasjene fra Støres indre krets knyttes til forestillingen om at Ap i sterkere grad kan kritisere Erna Solberg for habilitetsrot om de dropper Huitfeldt.

Jacobsen vil ha Raymond Johansen

Frode Jacobsen, leder av Oslo Ap, og flere sentrale folk i Ap, krever at Jonas Gahr Støre finner plass til Raymond Johansen i regjeringen. Han nevnes blant dem som kan overta etter ham som partileder. Det snakkes i partiet om at det er grunnen til at Støre ikke vil ha ham i regjeringen.

Bjørnar Skjæran kom inn som nestleder i partiet 2019 og som fiskeriminister for to år siden.

Mediene melder at også han reagerer på å bli skiftet ut. Han oppfattet det slik at når han ga fra seg posisjonen som nestleder i vår, skulle han få fortsette i regjeringen i alle fall ut denne perioden.

Trettebergstuen kritiserer

Anette Trettebergstuen rykker i Dagens Næringsliv i dag ut med kritikk av den behandlingen hun har fått av Jonas Gahr Støre.

Det kan spre seg et inntrykk av at Jonas Gahr Støre ikke lykkes med sin «personalbehandling». Hvis det etter hvert befinner seg personer på hvert nes i Ap som opplever seg som dårlig behandlet, vil dette bidra til å svekke Støres autoritet som partileder.

Ap framstår i disse dager som «et reir». Det spriker i krav og meninger, og fløyene rører på seg. Å lede dette partiet, betyr å møte misnøye – uansett hva en foretar seg.

«Når krybben er tom, bites hestene», heter det. Ap har for få velgere, og de makter ikke samle seg om hvordan de skal komme på offensiven. Støre håper inderlig at han lykkes med sine nye utvalgte.

Om Ap klarer å krabbe oppover på meningsmålingene, vil Støre styrke sin stilling. Hvis det ikke skjer, setter misnøyen seg fast. Da blir det harde motbakker hver eneste dag.