Stein Lier-Hansen er ikke mat for Økokrim. Når han vil at de skal se på saken, er det for å hindre at prosessen mot ham kommer fullstendig ut av kontroll.
Stein Lier-Hansen er ikke født i går. Derfor har han skaffet seg to advokater som bedre enn noen forstår seg på den omdømme-prosessen han er kastet inn i – Stian Berger Røsland og Liv Monica Stubholt. Røsland har vært byrådsleder i Oslo og Stubholt statssekretær og toppsjef i flere større bedrifter.
Hadde Stein Lier-Hansen vært administrerende direktør i Norsk Industri da hans relasjonsbygging med jakt fra hytta Dargesjå på Hardangervidda, med ditto transport med sjøfly, ble kjent for offentligheten, ville han mistet jobben i løpet av få uker.
Sugd inn i blodtåka
Denne saken har alt mediene ønsker seg. De ville raskt blitt sugd inn i blodtåka i jakten på en jaktglad, profilert sjef med manglende evner til å se sin kostbare relasjonsbygging med omverdenens briller.
LO reagerer knallhardt. Politikere hiver seg på med krav om å få vite hvem som har overnattet på hytta. Sånt må det være åpenhet om, er omkvedet. Politikere som får påspandert jakt, må føre det i et register, mener Venstre.
Det ristes oppgitt på hodet i alle leire. Ingen ser seg tjent med å forsvare eller forstå Lier-Hansen. Ingen fra næringslivet i alle fall, for NHO-sjef Ole Erik Almlid har tatt avstand fra Lier-Hansens luksuriøse relasjonsbygging. Ingen må tro at NHO driver med det de har drevet med.
Siden Lier-Hansen har sluttet og installert seg i Bellona, skulle en tro at saken raskt kunne blitt avsluttet. Men det har dukket opp opplysninger som tyder på at Stein Lier-Hansens disponering av organisasjonens representasjonsmidler har vært mer omfattende enn først antatt, skriver styreleder Ståle Kyllingstad i en pressemelding.
Derfor tauet de i forrige uke inn statsautorisert revisor og partner i PwC, Gunnar Holm Ringen. Han sier til NRK at de skal sette sammen en tverrfaglig gruppe med kompetanse innen revisjon, juss og etterretning.
Etterretning til og med. Har han jaktet med russere også?
Dette vil koster langt mer enn det NHO har brukt på sjøfly gjennom 8 år.
NHO-sjef Ole Erik Almlid synes det er bra at styret viser handlekraft.
Det har kommet fram at Lier-Hansen har leid ut hytta og jaktterrenget til venner og bekjente, altså andre enn de han vil bygge relasjoner til.
Tidligere Freyr-topp, Torstein Dale Sjøtveit, sier til TV2 at han leide jaktområdet til Norsk Industri for å jakte med familien. Han betalte direkte til Lier-Hansen som fikset alt, ordnet med jaktkort, mat og sjøflytransport.
Hvor mange som har vært på hytta for å jakte, vil gjerne Norsk Industri vite. De sender derfor ut en melding til nasjonen om at de som har vært på Dargesjå og betalt til Lier-Hansen, tar kontakt med Torstein Dale Sjøtveit.
Få har meldt seg
Så langt har det ikke vært noen kø av syndere som har meldt seg. Det skal også være smått med folk som har sett og hørt noe mistenkelig på Hardangervidda.
Om de har spurt Lier-Hansen hvem han har leid ut hytta til, er ikke kjent. Det ser ut som om de er i ferd med å gå over bekken for å hente vann.
Stein Lier-Hansen sa, da saken ble kjent, at det er «helt innenfor» å bruke om lag 2 millioner kroner i året til relasjonsbygging i bred forstand.
Det er det nok ikke. Testen på om noe er innenfor, er om det tåler øynene til de utenfor.
Stein Lier-Hansen er lidenskapelig opptatt av jakt og friluftsliv. Han har kunnet gi forbindelser som har vært på mange nok luksushoteller, spist godt og drukket dyr vin, en helt annen opplevelse.
De største bedriftene
Norsk Industri organiserer noen av de største bedriftene i landet. Her falt de neppe av stolen da de fikk høre om Stein Liers relasjonsbygging i ei avsidesliggende, primitiv hytte.
Stein-Lier Hansen kan ikke oppføre seg som om han var en variant av Kjell Inge Røkke. Han må holde seg på matta – også når det gjelder hans lidenskap for jakt og friluftsliv.
Det kan være et svakt punkt hos Lier-Hansen at han har mottatt penger fra venner og bekjente for utlån av hytte og jaktterreng.
De med hang til formalisme, kan oppfatte dette som at han har drevet «butikk» med utleie av hytte og jaktterreng som Norsk Industri leier.
Det er her tilliten til Stein Lier-Hansen kommer inn. Stein Lier-Hansen tjener over 3,5 millioner i året. Vi tror ikke han har vært ute etter å fuske til seg noen tusenlapper ekstra.
Inntil noe annet er bevist, regner vi med at han ikke har skaffet seg inntekter som har havnet i egen lomme.
Ikke etter boka
Alt som ikke er fullstendig etter boka, vil PwC slå ned på. De baserer ikke sin vurdering på at de har tillit til Lier-Hansen.
Når de setter et eksternt konsulentselskap på saken, er det mye som kan bli virvlet opp – når det er etterpåklokskapen som legges til grunn. Rapporten vil garantert bli lekket til pressen.
Stein Lier-Hansen, Berger Røsland og Liv Monica Stubholt forstår hva som er på gang. De har nok merket seg det som skjedde da Født Fri som Shabana Rehman var leder for, ble gransket.
Granskningsrapporter lever sitt eget liv. De skaper et etterlatt inntrykk det er særdeles vanskelig å forsvare seg mot.
Stein Lier-Hansen kan få problemer om det er millimeter han skal måles med og gram som teller når han står på vekta.
En bør kunne se med et halvt øye ut fra det som til nå er kjent at dette ikke er en sak for Økokrim. Likevel ber Stein Lier Hansen om at Økokrim kommer på banen.
Pål Lønseth tar saken
Økokrim-sjef Pål Lønseth bør kunne konkludere like raskt som de konkluderte med at det ikke var noen grunn til å etterforske Anniken Huitfeldt.
Når Økokrim konkluderer med at de ikke ser noen grunn til å etterforske, har Stein Lier-Hansen fått sin sak inn på et mer levelig spor. Da handler det i alle fall ikke om korrupsjon og kriminalitet.
Norsk Industri og NHO vil ikke forbindes med Stein Lier-Hansens relasjonsbygging med sjøfly, hytte og gevær.
Det må de finne seg i. Stein Lier-Hansen har i årevis hatt bred tillit. Styret og Ole Erik Almlid vil neppe lykkes med å gjøre Lier-Hansen til et fremmedelement i den organisasjonen han har ledet i 18 år.