LO og AUF spenner bein på regjeringen

Hva skal Arbeiderpartiet med fiender når de har AUF og LO i sin midte? De lager ikke annet enn problemer for ledelsen i partiet.

Aps nestleder Jan Christian Vestre vil at gründere og investorer som skaper arbeidsplasser, bør regnes som helter. Ap bør snakke næringslivsledere opp, ikke ned.

Utspillet hadde brodd mot SV, LO og venstresiden i eget parti som har kommet med en rekke nedsettende betegnelser om «rikinger» og bedriftseiere. Han mente det var nødvendig å endre retorikken for ikke å få landets verdiskapere som motstandere.

Aps andre nestleder, Tonje Brenna, kritiserte de samme grupperinger for å være for opptatt av å bekjempe fattigdom ved å øke trygdene framfor å få flere i arbeid. Hennes helhjertede forsvar av arbeidslinja ble ikke tatt godt imot på venstresiden.

I forrige uke steg protestene til rekordhøyt nivå da hun i et intervju i Vårt Land stilte spørsmålet «hvor mange står i matkø fordi de kan, ikke fordi de må?».

Hun antydet med andre ord at en del står i matkø for å kunne bruke penger på andre ting.

Det var egentlig ikke spesielt oppsiktsvekkende. Fafo har i en rapport pekt på at det er slik det er. Brennas poeng er at ingen i Norge skal mangle mat. Nav skal sikre livsopphold til alle.

Når hun i ettertid ser hvor mye støy uttalelsen hennes skapte, tenker hun nok at hun burde ordlagt seg annerledes. Slik er det for tiden. Er det mulig å misforstå, gjør en det, i alle fall om en hører til opposisjonen.

Dyrtid og et økende antall i befolkningen som har økonomiske problemer, er det viktigste årsaken til at Ap gjorde et dårlig kommune- og fylkestingsvalg i år. Det er én av konklusjonene i den evalueringen Ap har gjennomført etter valget. Noen fremhever de høye strømprisene som et eksempel på at regjeringen har mistet styringen.

Før helgen publiserte Klassekampen Norfaktas meningsmåling som gir Ap 17,7 prosents oppslutning. Det er en tilbakegang på 4,5 prosentpoeng siden forrige måling. Frp går fram 4,9 prosentpoeng til 16 prosent, mens Høyre får 25 prosents oppslutning. De borgerlige ville med dette fått 91 mandater på Stortinget og de rødgrønne 76.

– Det er ikke velgerne det er noe galt med. Det er Arbeiderpartiet, sier AUF-leder Astrid Hoem til Klassekampen.

Det har hun sannsynligvis rett i. Men når hun skal forklare hvorfor skaden har skjedd, tråkker hun i baret.

– Vi kan ikke ha folk i matkø når Arbeiderpartiet styrer, eller så lave lønninger at folk ikke får det til å gå opp økonomisk. Og samtidig er det slik at mange på toppen bare får det bedre, sier hun til avisen.

Regjeringen er ikke i stand til å avskaffe matkøer. Det vil alltid være noen som stiller seg i kø for å få gratis mat.

Det hjelper ikke om trygden øker med flere tusen kroner i året. Noen vil oppleve at de har for lite penger. Mat er dyrt. Kan en få noe gratis mot å stå i kø en halvtime, gjør de det.

Mange av dem som står i matkø, er flyktninger fra Ukraina og andre land. De har økonomiske problemer. Nå vil regjeringen at de skal få enda dårligere råd.

Det kommer for mange fra Ukraina til Norge, fordi de får mer støtte i Norge enn i Danmark og Sverige for eksempel. Når regjeringen kutter i barnetrygden, vil en familie med to barn få over 2.000 i året mindre utbetalt. Det betyr flere i matkø og flere på listen over fattige.

Astrid Hoem forstår dette, men hun hiver seg likevel på kritikken av regjeringen for at vi har matkøer.

Skal Ap komme seg opp av grøften, må de slutte rekkene. Det er de ikke i stand til.

Det er lite som tyder på at LO kommer til å gjøre det. I alle fall kan ikke lederen for Fellesforbundet, Jørn Eggum, gjøre det. Han må følge opp vedtaket fra landsmøtet om at Norge skal melde seg ut av Acer, EUs energibyrå. De ligger an til et hardt oppgjør om strømpolitikken i løpet av våren.

Jørn Eggum er medlem av sentralstyret i Ap. For å følge opp det medlemmene i Fellesforbundet mener, må han rykke ut mot den politikken AP-ledelsen fører.

Både LO-leder Peggy Hessen Følvik og Jørn Eggum må ha de fagorganiserte i tankene når de uttaler seg. Det betyr at de må kritiskere ledelsen i Ap for ikke å føre den politikken som de fagorganiserte krever.

Problemet er at Astrid Hoem, Peggy Hessen Følviks og Jørn Eggum er en del av ledelsen i Arbeiderpartiet. Vi vil se mer intern strid framover. Intern strid er drepen for et parti i tilbakegang. Det ser ut til å bli for krevende for ledelsen i Ap å få partiet opp av grøfta.