Nye nødvendige forsvarsmilliarder – sikkerhet som velgermagnet

­Regjeringen pøser på med flere milliarder til Forsvaret, men det kan bli som under koronaen om krigsfrykten får bre seg; opposisjonen vil hente fram enda flere milliarder.

For får måneder siden sa regjeringene rett ut at kravet fra NATO om å bruke 2 prosent  av nasjonalbudsjettet på Forsvaret skulle bli nådd i 2026. De sa det etter at Forsvarskommisjonen hadde lagt fram sin rapport der den hevder det er nødvendig med ekstrabevilgninger på 40 milliarder kroner per år til Forsvaret.

I dag har regjeringen lagt fram langtidsplanen for Forsvaret og samtidig varslet at det kommer ekstrabevilgninger til Forsvaret i revidert budsjett som innebærer at 2 prosent av budsjettet vil bli brukt på Forsvaret allerede i år.

Hva i alle dager har skjedd? Er det Donald Trump som har fått Jonas Gahr Støre, Trygve Slagsvold Vedum og Bjørn Arild Gram til å skjelve i dressbuksene. Trump har sagt rett ut at USA ikke vil forsvare land som ikke minimum bruker så pass på Forsvaret som NATO krever.

Trump sier mye rart, og veien tilbake til Det hvite hus er lang. Men det er ikke utenkelig at NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg har hvisket sin gode venn Jonas Gahr Støre et ord i øret om at Norge gjør lurt i å oppfylle 2-prosent målet allerede i år. Det tar seg ikke ut at Norge, som har tjent et par tusen ekstra milliarder på høye energipriser de siste årene, ikke klarer å bruke 2 prosent av budsjettet på Forsvaret.

Det som også spiller inn, er at Senterpartiet, som er noen hakk mer vennlig innstilt til Forsvaret enn Arbeiderpartiet, presser på for at vi skal få mer forsvar ute i distriktene. Andøya flystasjon, som Stortinget vedtok å legge ned i 2016, skal oppstå fra de døde. Det skal brukes milliarder på å bygge opp en base for langtrekkende droner på Andøya. De fryder seg i Sp.

I vinter har både Guri Melby (V), Sylvi Listhaug (Frp) og Ola Svenneby (UH) kritisert Jonas Gahr Støre for at han sier at det ikke er noen grunn for folk å bekymre seg for krig. I Sverige ber regjeringen folk være forberedt på krig. Militære eksperter sier Russland vil angripe andre vestlige land dersom de vinner fram i Ukraina.

Krigsfrykten lurer rundt hjørnet. Det er tid for å smi mens jernet er varmt for landets mest forsvarsvennlige.

Redd for smitte og frykt for arbeidsplasser

Da koronapandemien herjet, var folk redde for å bli smittet. Det utnyttet regjeringen. De ga også næring til frykten ved å innføre stadig nye og strengere restriksjoner på adferd. De fleste godtok hva som helst.

Det var ikke grenser for hvor mye koronastøtte Stortinget vartet opp med til landets bedrifter. Regjeringen ville holde igjen, men opposisjonen presset på.

Da det oppsto frykt for at arbeidsplasser innen gass og olje-sektoren ville gå tapt, serverte regjeringen en skattepakke for å stimulere til investeringer som til slutt ble bedre enn det næringen hadde bedt om.

Da koronapandemien traff landet, fikk milliarder fra Oljefondet bein å gå på. I ettertid har regjeringen sagt at skattepakken var for god, og en for store del koronamillioner endte opp som utbytte til aksjonærer.

Slik er det i oljelandet Norge der oljemilliarder når fram til stadig nye trengende som blir rammet av en eller annen krise.

Når regjeringen vil nå 2 prosent målet i år og øke bevilgningene til Forsvaret ut over det i årene framover, håper de at opposisjonen raskt slutter seg til, og at vi unngår en debatt om hvem som, vil bruke flest milliarder på forsvar, beredskap og sikkerhet.

Når en sektor raskt får tilført økte bevilgninger, er det en fare for at en del sløses bort i tiltak som ikke er formålstjenlige. Dessuten sliter også Forsvaret med rekruttering. Løsningen er ikke flere vernepliktige. Moderne våpen krever spesialisert personell.

Det handler om å gjøre Forsvaret til en attraktiv arbeidsplass og at flinke folk blir på post framfor å melde overgang til bedrifter som gjerne kan tilby høyere lønn.

– Grunnen til at vi ønsker å styrke det norske Forsvaret, er at vi skal være så sterke at vi sikrer freden for det norske folk, og sikre at ingen vil tulle med oss, sier finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) til NTB.

Russland vil nok finne på en del tull framover. Hva slags tulling de vil bedrive, er ikke godt å si. Vedum og Gram står klar ved kanonene.