Støre bør forberede seg på alenegang som statsminister

Det politiske spillet er i gang, halvannet år før valget. Sp vil ikke utelukke at de kan velge Solberg framfor Støre.

­Valget neste år skal igjen stå mellom Erna Solberg og Jonas Gahr Støre som statsminister. Når ikke velgerne har gått lei Erna Solbergs problemer med ektemannen så langt, skjer det heller ikke fram mot valget. Erna Solberg har ridd av stormen og styrket sin stilling som leder i Høyre. Partiet har sluttet å tenke på hvem som kan fylle hennes rolle i denne omgang. Lederbyttet skal først skje før valget i 2029. Da vil Erna Solberg være 68 år.

Med mindre Ap blir smittet av politisk uforstand, vil de klare å holde seg i nærheten av 20 prosent oppslutning. Skulle det skje, som Trond Giske har antydet, at Ap klapper sammen og synker til rundt 15 prosent, må Ap stampe opp en ny leder før valget.

Vi blir spart for et spill rundt flere enn to statsministerkandidater. Kjersti Bergstø i SV kommer ikke til å si at hun er klar til å overta for Støre. Trygve Slagsvold Vedum prøvde seg som statsministerkandidat før forrige valg. Det frister ikke til gjentagelse, i alle fall ikke nå når partiet er en blek skygge av hva det var for et par år siden.

Venstre har kommet seg godt over sperregrensen på meningsmålingene. Guri Melby har ikke falt for fristelsen til å lansere seg selv som statsministerkandidat. Det vil heller ikke Sylvi Listhaug gjøre.

KrF ligger og vaker rundt sperregrensen. Olaug Bollestad har gjort det klart at de støtter en regjering ledet av Erna Solberg.

MDG under sperregrensen

MDG ligger for det meste under sperregrensen for tiden. Lederen Arild Hermstad har sagt at MDG ikke vil slå leir med de rødgrønne. De er klare for å melde overgang til borgerlige side. De må selvsagt vurdere de politiske sakene, og sannsynligvis også valgresultatet, før de bestemmer seg. Å komme på vippen er en drøm som neppe går i oppfyllelse.

Industri- og næringspartiet ligger an til å dø hen etter interne stridigheter.

Kjersti Bergstø vil inn i regjeringen. Hun har støtte fra LO og flere på rødgrønn side. Det vil ikke Sp.

Bergstø vil også ha MDG og Rødt med i en rødgrønn regjering. Det utspillet har alt falt dødt til jorden.

Sp vil fortsette i regjering med Ap. Ap har ennå ikke bestemt seg for om de vil gå til valg på å fortsette samarbeidet med Sp eller om de vil ha SV med.

Jonas Gahr Støre vil neppe ha en reprise av det som skjedde sist. Da fikk han overtalt Sp til å bli med i regjeringsforhandlinger med SV, men det ble ingen enighet.

SV har i dag større oppslutning enn Sp. Sp var dobbelt så store som SV ved valget i 2021.

Dette tilsier at Ap bør prioritere å få SV med i regjeringen og la Sp bli et støtteparti slik SV er i dag, hvis de ikke ombestemmer seg og åpner døren for SV.

Sp innser at det er en fare for at Ap kan velge en slik linje. Det er på denne bakgrunn vi må lese dagens utspill i Klassekampen fra stortingsrepresentant og medlem i sentralstyret, Kathrine Kleveland. Ethvert samarbeid med MDG og Rødt er utelukket. Hun vil imidlertid ikke lukke døren for et samarbeid med Høyre.

Stenger ikke døra for Høyre

Det lå ikke til rette for det før forrige valg, men Kleveland minner om at de tidligere «har fått til gode ting med KrF, Venstre og Høyre».

Klassekampen har kontaktet alle medlemmene i Sps sentralstyre. Det er bare en som er positiv til å slippe SV inn i regjeringen.

Sp vil at Jonas Gahr Støre skal merke seg at Sp ikke stenger døra for Høyre. De håper det får han til å gå til valg på fortsatt regjeringssamarbeid med Sp.

Vi kan regne med at det ikke går lang tid før Erna Solberg er på banen med å invitere Sp til samarbeid. Men hun kan ikke virke for helhjertet. Hun kan ikke skyve Frp fra seg som regjeringspartner.

Blir det rødgrønt flertall og Sp holder fast på at de ikke vil ha med SV i regjeringen, må Jonas Gahr Støre forberede seg på at å danne regjering alene – med SV og Sp som støttespillere. Ingen ideell løsning, men bedre enn om Sp skulle gjøre alvor av å melde overgang til Erna Solberg.

Sp vil foretrekke at Ap danner regjering alene framfor at de de danner regjering med SV.