Støre gir Kjerkol håp om å kunne bli på post

«Støre den strenge» kan muligens tenke seg å la nåde gå for rett. Han har mer enn nok for å fjerne Kjerkol fra statsrådskontoret. Hun sitter tryggere for hver dag som går.

J­onas Gahr Støre er i stand til å snakke klart og tydelig. Da det ble klart at Nord universitet ikke konkluderte mandag, måtte han rykke ut med full tillit til Ingvild Kjerkol som helseminister. Hun er arbeidsom, holder på med mange viktige saker og er dyktig, ifølge Støre.

Samtidig er han opptatt av at Ingvild Kjerkol skal behandles som andre studenter. Selvsagt skal hun det. Det er ingen i regjeringen som har bedt Nord universitet om å behandle Kjerhols masteroppgave på nytt. Det har universitetet selv tatt initiativet til. Det vil ikke ha på seg at det har godkjent en oppgave som en stor flokk innen akademia mener gjennomsyres av fusk og fanteri, eller i det minste av at Kjerkol ikke har forstått bæret av hvilke krav som stilles om en skal sitere fra andres arbeid. At en skal bruke «anførselstegn» og vise til kilden, fikk noen med seg allerede på videregående.

Hvor lang tid universitetet skal bruke på å finne ut av hva de skal gjøre med Kjerkols oppgave, forblir i tåka. Det kan virke som om de akter å skrive en hel masteroppgave, minst, om Kjerkols masteroppgave. De driver det neppe så langt at de setter en forsker på saken og henter inn et kobbel med IT-folk som skal drive tekstsøk.

Underkjent?

Når Kjerkol skal behandles som andre studenter, betyr det at hun får vite om oppgaven blir underkjent eller karakteren satt ned. Kjerkol og hennes medstudent kan anke. Det kan gå både vinter og vår før saken er avklart. Støre sier han skal vente, for Kjerkol skal behandles som andre studenter.

Støre er mest sannsynlig i tvil om hva han skal foreta seg. Prisen han må betale er at han framstår som ubesluttsom.

I akademia ristes det stadig mer oppgitt på hodet. Utgaven av sint professor var representert med Gisle Selnes ved Universitetet i Bergen på Debatten i NRK i går. Han taler med kraft og overbevisning om reglene for forskning og akademiske oppgaver. Hos ham er det ikke fnugg av tvil om at Kjerkol har brutt reglene – og at det må få konsekvenser.

Så tråkker Selnes over streken. Han sier det betyr at Kjerkol må slutte som statsråd. Det kan han selvsagt mene, men professorer er ikke spesielt meningsberettiget om hvordan tillit til en statsråd skal vurderes.

Selnes bør holde tunga rett i munnen. Han kan uttale seg om hvilke konsekvenser det bør få for studenter som leverer en oppgave med 30 eksempler på mangelfull sitering. Holder det med at karakteren settes ned eller må oppgaven underkjennes og det må gå minst to semestre før Kjerkol får levere en oppgave på nytt?

Kjerkol har en solid flokk av støttespillere i Trøndelag. Det vil bli flere etter hvert. Folk reagerer på det voldsomme kjøret Kjerkol utsettes for og at hun blir gjort æreløs i kommentarfelt på sosiale medier. Flommen av personangrep har snart nådd nivået til storflommen Hans.

Etter hvert blir det flere som mener at Støre burde ha skåret igjennom og sagt han har tillit til Kjerkol og begrunnet det med at oppgaven hun har skrevet, ikke har noe med hennes jobb som statsråd å gjøre.

Trygve Slagsvold Vedum åpner alt for at Sandra Borch kan komme tilbake til viktige posisjoner i politikken. Brudd på sitatreglene er tydeligvis ikke en dødssynd.

Vanskeligere å avsette

Det som skal til for Ingvild Kjerkol skal kunne fortsette, er at hun innrømmer feil, legger seg flat og bedyrer at hun aldri har ment å jukse. Hvis hun gjør det med en gang hun får konklusjonen fra Nord Universitet, blir det vanskeligere for Støre å avsette henne.

Det er grenser for hvor mange statsråder Støre vil sende ut av regjeringen. Han har alt fått det meste av den kritikken han må regne med om han beholder henne.

Støre har merket seg at opposisjonen ikke har krevd at Kjerkol må trekke seg. De har nok ikke oversikt over hva de kan ha i eget reir. Dette ligger ikke an til å bli en sak Støre får trøbbel med i Stortinget.

Når Støre ikke alt har bedt Kjerkol om å trekke seg, kan det være han vegrer seg for å tegne et bilde av seg som «den strenge» i enda sterkere farger. Moses ble rasende da han kom ned fra fjellet Horeb med de ti bud på to steintavler og oppdaget hva folket hadde funnet på da han var borte. Han kastet steintavlene i bakken så de knuste. Så startet han opprydningen.

Støre rydder og rydder, men det dukker opp stadig nye saker. Alt som kan skape problemer har han ikke fått plass til på sine steintavler – «håndboken» for god og trygg statsrådsoppførsel som alle nye statsråder får utdelt når de tiltrer

Annette Trettebergstuen, Ola Borten Moe og Anniken Huitfeldt er ute av regjeringen fordi de ikke har fått med seg det som står i «håndboken».  Ingen av dem godtar det uten videre. Men de godtar selvsagt at det er statsministerens privilegium å velge hvem han vil ha i regjeringen.

Ola Borten Moe i tvil

Vi kan komme til å høre mer fra dem etter at kontrollkomiteen har avgitt sin rapport.

Anniken Huitfeldt har sagt at det som står om ektefeller i håndboken, i alle fall den versjonen de fikk da de tiltrådte, var uklart. Blir hun ambassadør i Washington, hører vi ikke mer fra henne om denne saken.

Anette Trettebergstuen bestrider Støres påstand om at hun ble advart av embetsverket.

Ola Borten Moe har sagt i en podkast at han ikke er sikker på om at han har brutt noen regler. Han kommer ikke til å si noe mer før Økokrim er ut av sirupen og ventelig konkluderer med at han ikke har bedrevet innsidehandel.  

I Ingvild Kjerkols tilfelle har Støre blitt for opptatt av å behandle saken korrekt. Det trenger han ikke. Det er universitetet i Bodø som skal sørge for at Kjerkol får en korrekt behandling.

Istedenfor å fatte en tydelig avgjørelse har Støre lagt seg på pinebenken med Kjerkol. Her kan de bli liggende i ukevis.