Uakseptabelt kutt i FN-hjelpen til Gaza

Det er ikke noe å si på at vestlige land ikke lenger vil gi støtte til Hamas-regimet i Gaza. Men det er komplett uansvarlig å stoppe pengestøtten til UNRWA i den akutte humanitære krisen.

­Få timer etter at Den internasjonale menneskerettighetsdomstolen påla Israel å beskytte sivilbefolkningen i Gaza og sørge for at det ikke skjer et folkemord, kom meldingen om at 12 ansatte i FNs hjelpeorganisasjon for palestinske flyktninger (UNRWA) deltok i terrorangrepet mot Israel 7. oktober.

Det ble også hevdet at et tusentall av de 13.000 ansatte i UNRWA må regnes som støttespillere for Hamas.

USA var først ute med å stoppe pengeoverføringene til UNRWA. Deretter fulgte land som Canada, Tyskland, Frankrike, Italia, Finland og Storbritannia. I går ble Sverige det 14. landet som gjorde det klart at de vil stoppe bidragene.

Norge fortsetter å gi støtte. Danmark sier de vil se situasjonen an.

Selv om også New Zealand, Japan og Australia er med, tegnes bildet av Vesten som struper støtten til palestinerne. Denne saken bidrar ytterligere til en global polarisering. Vi tar enda noen skritt i retning «vesten mot resten».

De skyldige skal straffes

FN har gjort det klart at de som deltok i terrorangrepet, skal straffes. Det er så langt ikke nok til at landene omgjør beslutningen.

– Det som sjokkerer meg mest med dette, er at de innstiller hjelpen nå. Dette er en kollektiv avstraffelse av alle palestinere i Gaza. Hadde de varslet at de vil se på dette når Gaza-krigen er over, hadde det vært greit nok, sier seniorforsker Jørgen Jensehaugen ved fredsforskningsinstituttet Prio til NTB.

Han kan ikke forstå annet enn at det er ideologisk begrunnet når land sanksjonerer UNRWA i sin helhet.

Det er i alle fall et forvarsel om de vestlige landenes holdning til Gaza og palestinernes sak når krigen i Gaza en gang tar slutt. Vestlige land kommer ikke til å gi støtte til en gjenoppbygging av Gaza så lenge Hamas har avgjørende innflytelse i landet.

Det må skilles mellom nødhjelp og gjenoppbygning av et land etter en krig. Landene som stopper støtten umiddelbart, må ta ansvar for at mennesker går til grunne ved at de ikke får mat og nødvendig helsehjelp.

– Å holde tilbake midler til UNRWA er farlig og vil føre til at det humanitære systemet i Gaza kollapser, med langtrekkende konsekvenser for det okkuperte palestinske territoriet og hele regionen, skriver FNs nødhjelpskoordinator Martin Griffiths, menneskerettskommissær Volker Türk, IAEA-direktør Filippo Grandi, Unicef-direktør Catherine Russell og WHO-sjef Tedros Adhanom Ghebreyesus i en uttalelse sent tirsdag kveld.

Det at 12.000 av 13.000 ansatte anklages for å ha deltatt i terrorangrepet 7. oktober, kan ikke begrunne at hundrevis av millioner kroner i hjelp til mennesker i den ytterste nød, holdes tilbake når FN sier at de skyldige skal straffes.

Vestlige land er blitt rammet av kollektiv uforstand og ansvarsløshet. Nå sier riktignok flere av dem at de vil støtte Gaza på andre måter, blant annet via andre hjelpeorganisasjoner. Det er vel og bra. Det vil imidlertid ta tid. Det er UNRWA som raskt og effektivt kan gi hjelp nå.

Mister tilliten til UNRWA

Hvis det er slik at landene som nå struper støtten, har mistet tilliten til UNRWA, burde de i det minste gitt beskjed om at de vil stoppe støtten om noen måneder. Da ville UNRWA fått til tid å omstille seg, og andre organisasjoner kunne kommet tyngre på banen.

Dette kan bli begynnelsen på slutten for UNRWA, som ble etablert i 1949 og som hadde som formål å støtte flyktninger som ble fordrevet fra Israel året før.

UNRWA har i alt rundt 30.000 ansatte, hvorav de fleste selv er palestinske flyktninger. Organisasjonen har ansvaret for å gi både humanitær hjelp og drive skoler og velferdstjenester i flyktningleir i blant annet Jordan, Libanon, Syria og de okkuperte palestinske områdene.

I 1950 ble FNs organisasjon for flyktninger (UNHCR) etablert. Den arbeider for å gi hjelp til og å integrere flyktninger andre steder i verden.

Hva regjeringen i de landene som nå stopper støtten, tenker om UNRWA i framtiden, er ikke klart. De kan la UNRWA klappe sammen og overlate til UNHCR å gi hjelp til palestinerne. Eller kanskje de vil, etter å ha fått markert sitt syn på Hamas` rolle i Gaza, ta opp igjen støtten.

Flere land oppfatter UNRWA som et redskap for Hamas. På sett og vis er de jo det, og må være det, ettersom det er Hamas som har styrt Gaza fram til i dag.

Hamas kommer til å miste makten i Gaza. Det vil Israel sørge for. Det kan ta uker eller måneder. I denne tiden burde UNRWA vært operative.

Espen Bart Eide advarer

Utenriksminister Espen Barth Eide (Ap) har advart mot å kutte den økonomiske støtten til UNRWA. Regjeringen har ingen planer om å følge i Sveriges og de andre «boikottlandenes» fotspor.

I Gaza-konflikten dilter ikke regjeringen etter USA og andre toneangivende land i Europa. Espen Barth Eide og Jonas Gahr Støre setter seg i respekt ved å fremme regjeringens syn på hva folkeretten, menneskerettighetene og våre humanitære forpliktelser må bety i Gaza.