Uforsvarlig sluttpakke på 1,9 millioner til Caritas-sjef

Advokat og tidligere byrådsleder for Høyre i Oslo, Stian Berger Røsland, bør ligge tynt an som styreleder i Caritas etter å ha gitt Martha Skretteberg en sluttpakke på 1,9 millioner da hun sluttet som generalsekretær.

­Martha Skretteberg, som gikk av som generalsekretær i Caritas 1. desember i fjor, fikk forhandlet seg fram til en sluttpakke på mer enn 1,9 millioner kroner.

– Vi føler oss forrådt og bedratt. At en sjef som har ledet en hjelpeorganisasjon i mer enn ti år kan ta med seg så mye penger føles som et svik, sier en ansatt i Caritas Norge til Vårt Land. Vedkommende ønsker å være anonym av hensyn til sitt eget arbeidsforhold.

Vårt Land har snakket med andre ansatte som sier det er sjokkerte og betegner avtalen som et svik mot verdens fattige.

Martha Skretteberg vil ikke gi noen kommentar og viser til Stian Berger Røsland.

Caritas er Den katolske kirkes humanitære hjelpeorganisasjon. Skretteberg har vært ansatt som generalsekretær i Caritas Norge siden 2011. Hun hadde en avtale om at hun kunne gå inn i andre stillinger i Caritas Norge med samme lønns- og arbeidsvilkår som i generalsekretærstillingen.

Nå jobber hun i et prosjekt i Colombia og får 1,17 millioner kroner i lønn. Hun skal avslutte arbeidsforholdet innen 1. desember i år. Da får hun en sluttpakke på 1, 965 millioner kroner.

Styreleder Stian Berger Røsland sier til Vårt Land at det er en helhetsvurdering som ligger bak med utgangspunkt i den avtalen hun hadde som generalsekretær. Han sier seg lei for at ansatte føler at sluttavtalen er et svik mot verdens fattige.

-Jeg håper vi sammen kan komme dit hvor vi kan samles i den takknemlighet Caritas Norge alltid vil ha for Marthas innsats gjennom mange år og hennes unike evne til å løfte organisasjonens nasjonale og internasjonale arbeid, økonomi, bredde og synlighet, til det som har blitt en viktig norsk humanitær organisasjon, sier Stian Berger Røsland.

Skretteberg har vært en god leder

Det er bred enighet om at Skretteberg har vært en god leder. Hun har ikke hatt en høy lønn som generalsekretær. Det er sluttavtalen det reageres kraftig på.

Sluttavtaler på 1,9 millioner er ikke spesielt høy om vi sammenlikner med praksis i næringslivet. Det skjer rett som det er at ledere i offentlig sektor får med seg sluttavtaler i denne størrelsesorden eller enda høyere. Men da er det gjerne knyttet til en konflikt og at arbeidsgiver neppe har grunnlag for en saklig oppsigelse.

Martha Skretteberg slutter av fri vilje. Det spesielle med hennes ansettelsesavtale er et hun har rett til å fortsette i Caritas i en annen stilling med samme lønn. Det er ikke gitt at det ligger til rette for at en tidligere sjef kan gå inn i en annen oppgaver, og lønnen bør definitivt ikke ligge på samme nivå som generalsekretær.

Sannsynligvis mener Stian Berger Røsland at det er bedre om Martha Skretteberg slutter enn at hun skal jobbe som rådgiver for Caritas kanskje i ti år og få flere hundre tusen mer i lønn hvert år enn det andre rådgivere får. Det kan fort koste Caritas mer enn to millioner.

Om sluttpakken er betinget at hun ikke får seg ny jobb, er ikke kjent.

Sluttpakken smaker av en næringslivskultur som er et fremmedelement i en humanitær organisasjon. Stian Berger Røsland ser ikke det og tar ingen selvkritikk. Dermed har Caritas skaffet seg et problem.

Caritas er avhengig av tillit fra givere. Om denne saken får bein å gå på, kan det bety at givere og støttespillere vender tommene ned for videre støtte til Caritas. I så fall bør Stian Berger Røsland dager som styreleder være talte.