Magne Lerø: Støre med håp selv om han er plaget av makt og ansvar

Jonas Gahr Støre har etter hvert fått betydelig erfaring med å lede i motvind. Nevneverdig medvind kan han neppe regne med, men han har godt håp om å kunne fortsette sin motvindsferd etter valget neste år, om nødvendig uten Sp og SV med fast plass i båten. 

Støre vet at om han taper stortingsvalget, er tiden ute for ham som partileder

Det er blytungt å løpe maraton, særlig når en har løpt over 3 mil og det er ei god mil igjen. En skal bli enda mer sliten, men likevel er kan det bli lettere fordi følelsen av å nærme seg slutten motiverer og får en til å ta ut de siste kreftene.

Jonas Gahr Støre har nå passert 3 mil i sitt maratonløp som partileder. Det har vært et slit av annen verden, særlig de to siste årene. Bare motvind. Knapt noen heiarop å høre.

«Mil etter mil etter mil, etter mil etter mil etter mil», synger Jahn Teigen. «Hvil deg nå, du er sliten. Hvil din kropp før din kraft ebber ut.»

Det er det ikke snakk om for Støre. Han er i gang med siste mila fram til stortingsvalget neste år. Han vet at om han taper det valget, er tiden ute for ham som partileder. Det ofrer han ikke en tanke. Han vil vinne. Han vil gjøre alle spådommer til skamme og bli statsminister fram til 2029. Da er han 69 år og neppe aktuell for en internasjonal toppjobb.

«Det er langt å gå. Det er lengselen som driver deg. Mot et lys som du kan se, men ikke jeg. Tenk deg om nå. Hvor farer du hen. Du har vandret alt for lenge»

Fem siste ledere fra Magne Lerø

Det er de som mener 10 år er for lenge som partileder når Ap vaker rundt 20 prosents oppslutning. Det synes ikke Støre. Han vil skrive seg inn i historien som partileder i 15 år.

Ser muligheter

Han mener å se et lys som langt fra alle ser – muligheten for å vinne valget neste år. På dagens meningsmåling i Aftenposten går Ap fram 2,4 prosent til 22,4 prosent. Det gir Jonas Gahr Støre det han trenger for å innta en offensiv holdning på dagens pressekonferanse hvor han oppsummerer politikkens siste halvår.

De rødgrønne mangler bare to mandater for å kunne beholde regjeringsmakten. Støre er optimist. Folk vil merke at regjeringens politikk virker, sier han til NRK i dag. Folk vil merke at økonomien blir bedre, at regjeringen har styrket Forsvaret, næringslivet går bedre enn på lenge, det er tatt grep for å få mer orden i skolen og støtten til barnefamiliene er økt.

«Regjeringens politikk i særdeles krevende tider virker for land og folk» – det blir omkvedet for Støre framover. Det kan hende han får flere velgere til å tro på det. Slaget om regjeringsmakten er ikke tapt, men Erna Solberg er fortsatt favoritt til å vinne statsministerduellen. Høyre er fortsatt større enn Ap, og Solberg ligger godt foran Støre på popularitetsmålingene.

Støre har ikke tenkt å gi seg i denne kampen. I forrige uke kastet han seg inn på Tik Tok. Støre vil være noe han egentlig ikke er; folkelig. Støre er en ener – gløgg, en kapasitet, et imponerende internasjonalt kontaktnett, bred erfaring fra ulike stillinger, en statsmann av format.

Erna Solberg leder

Støre har en langt bedre cv enn Erna Solberg. Men så langt har ikke det vært avgjørende for folk. Høyredama fra Bergen ser ut til å skape større begeistring hos velgerne enn gløggingen og rikingen fra Oslos vestkant.

Jonas Gahr Støre har vært partileder i 10 år. Det er ikke noe poeng å gjøre opp status nå. Det er jevngodt med å fokusere på 3 mil i maraton. Status og hvordan historien vil oppfatte Støre, vil avhenge av om han vinner eller taper valget neste år. Enten blir han en vinner eller så blir han partilederen som fikk et taperstempel på seg som han aldri ble kvitt.

Så enkelt burde det ikke være. Om Støre blir statsminister neste år, avhenger både av SV og Sp. På dagens måling får ikke Sp mer enn 4,5 prosents oppslutning. For tre år siden struttet Sp av selvtillit og ga klar beskjed om at de ikke ville ha SV med i regjeringen. Støre maktet ikke bygge bro mellom dem. Det kan ikke Sp kreve når partiet har en lavere oppslutning enn SV.

Regjeringen fikk som ventet SV om bord slik at de kan seile revidert trygt i land. Det er ingen grunn til å tvile på SV også vil sikre flertall for budsjettet i høst. Men det er ikke gitt at SV vil finne seg i at Sp skal være i regjering mens de står utenfor som støtteparti.

Jonas Gahr Støre kommer til å slite med å finne kompromisser på energipolitikkens område de kommende året. Det er de i Sp som mener grensen for EU-tilpasning er nådd og at partiet er tjent med å gå ut av regjeringen om Jonas Gahr Støre vil at Norge skal tilpasse seg EU enda mer.

Det er ikke utelukket at det kan ende opp mer at Jonas Gahr Støre blir statsminister for en mindretallsregjering med støtte fra SV og