Etter mediehysteriet trengs en utredning om alternativ til monarkiet

Monarkiet vil gå til grunne i dagens likhets- og åpenhetssamfunn der mediene går over alle grenser. Nå trenger vi et utvalg som kan vurdere alternativer til dagens monarki.

Magne LerøANSVARLIG REDAKTØR

Publisert mandag 09. september 2024 – 09:26 Sist oppdatert mandag 09. september 2024 – 10:21

Del på FacebookDel på TwitterDel på LinkedInDel på e-post

Annonse

Oppstyret rundt bryllupet til prinsesse Märtha Louise og Durek Verrett er over. Hvor mye mer mediene vil skrive om dem, avgjør de langt på vei selv. Hvis de søker offentlighet, vil mediene være på pletten. Hvis de vil leve en mer anonym tilværelse, blir det lite for mediene å skrive om.

Märtha Louise har gitt opp norsk presse. Eller rettere sagt: Hun vil bare snakke med pressen om det som er i hennes interesse. Skriver hun en bok, skal holde et foredrag, starte en ny engleskole eller hva det skal være, møter hun gjerne journalister. Pressen vil stille opp. Prinsessen selger nyheter som varme boller.

Men hun vil bestemme. Det viste hun i bryllupet. Det var bare Hello og Netflix som fikk dekke selve ekteskapsinngåelsen og festen etterpå.

Mediene ble fra seg av frustrasjon. Men de dukket opp. Dekningen var massiv. Det ble «sjamanen og prinsessen» minutt for minutt.

Märtha Louise gjør som hun vil

I forbindelse med bryllupet viste Märtha Louise at hun gjør som hun vil. Slik vil det fortsatt bli. Hun representerer ikke lenger kongehuset. Hun ser på seg selv om en prinsesse som er fristilt og som kan leve sitt eget liv slik det passer henne best.

Prinsesse Martha Louise og Durek Verrett belaster ikke skattebetalerne. De er avhengige av å skaffe seg inntekter fra et marked. At de fikk dekke kostandene til sitt private bryllup ved å selge eksklusive rettigheter, er det lite å si på. Så pass næringsvett har de fleste journalister om de tenker seg om.

En undersøkelse som Norstat har gjennomført for NRK viser at viser at hele 69 prosent av det norske folk mener at Märtha Louise bør fratas prinsessetittelen. Bare 16 prosent mener hun bør få beholde den. Det samme mener flere eksperter på kongehuset og kommentatorer.

De taler for døve ører. Kong Harald kommer ikke til å frata sin datter prinsessetittelen. Datteren til en konge heter prinsesse. I en alder av 52 år kommer ikke Märtha Louise til å være interessert i å skifte navn og identitet. Hun er den hun er. Hun lever fint med ikke å ha oppgaver på vegne av kongehuset. Om kong Harald vil si at hun skal tas ut av arverekkefølgen, blir det heller ingen katastrofe. Det er mer en formalitet.

Annonse

Konge uten prinsesse?

Kong Harald vil ikke skrive seg inn i historien som den første kongen i verden som har vraket sin egen prinsesse. Da vil Märtha Louise kunne innta en offerrolle ingen er tjent med. Hun er dessuten så pass tøff at hun vil nekte å skrote prinsessetittelen.

Alt blir som før med Märtha Louise. Det eneste som har skjedd, er at Slottet har ryddet opp på nettsidene sine og markert hvem som hører til Kongehuset i streng forstand. Her hører ikke prins Sverre Magnus, prinsesse Märtha Louise, Durek Verret, Maris Borg Høiby og prinsesse Astrid med.

Marius Borg Høiby er jaget vilt. En kveld hadde NTB, sakligheten selv, sju meldinger om at han hadde vært inne til avhør hos politiet.

Drypper på influenserne

Når det regner på de kongelige, drypper det også på influensere. Influenserne Nora Haukeland og Julie Snekkestad har sikret seg en solid dose kongevinklet oppmerksomhet i egenskap av tidligere kjærester med Marius Borg Høiby, som skal ha vært voldelig mot dem.

Nora Haukeland tar på Instagram og Snapchat avstand fra heksejakten på sin ekskjæreste: «Han er et menneske jeg alltid vil ha mye kjærlighet for, og ja han trenger hjelp. Det som har skjedd er ikke greit, men at venner selger bilder til pressen er kjipt å se. Får vondt i meg av alt», skriver hun. Det gikk ikke lang tid før mediene refererte hennes følelser for mannen som har oppført seg som en drittsekk mot henne.

Marius Borg Høiby er en tragedie. Han vil bli frarøvet alt av privatliv når han etter all sannsynlighet blir tiltalt for vold. Det tar tid. Politiet beveger seg ikke raskere enn en skilpadde.

Se og Hør har avslørt at både faren, morbroren, morfaren Sven O. Høiby er tidligere dømt for vold. I Minerva stiller redaktør Nils August Andresen spørsmålet om det er en genetisk disposisjon som får Høiby til å slå kjærestene sine. Mulig det, men vi kan da ikke diskutere monarkiet med henvisning til mulige genetiske disposisjoner hos sønnen til vår framtidige dronning.

Annonse

Har kongen kontroll?

Selv i konservative Aftenposten er de bekymret. Kjetil B. Alstadheim skriver at kong Harald har «fullt ansvar for å verne den institusjonen han leder og sikre at det ikke er rot i kongehuset. Når han har mindre kapasitet enn før, må han sørge for et apparat rundt seg som kompenserer for det. Nå virker det som om kongen ikke har kontroll i sitt eget hus.»

Det er lettere sagt enn gjort for en far å ta kontrollen over en datter og enda vanskeligere å kontrollere hva sønnen til svigerdatteren holder på med. Kong Harald kan ikke diktere hvilken relasjon eller kontakt Mette Marit skal ha med sin sønn.

Å late som om svigerdatteren og landets fremtidige dronning ikke har en sønn, strider mot kong Haralds verdier. Han er ikke typen om benekter virkeligheten.

En dronning har en sønn. En konge har en prinsesse. Basis for et kongehus er en familie. I denne familien hører Durek Verrett med som ektemann, Märtha Louise om prinsesse og Marius Borg Høiby som den fremtidige dronningen sønn.

Livet utvikler seg ikke alltid slik vi ønsker. Familier kan bli satt på harde prøver. Slik er det også for de kongelige. Det er mer krevende for dem enn for andre, fordi mediene jager dem hele tiden.

De siste ukene har vi sett begynnelsen på slutten av monarkiet drevet fram av mediene. Da kongeparet i 2017 fylte 80 år, støttet 81 prosent monarkiet. I mai i år var støtten redusert til 73 prosent. Nå viser Norstat-undersøkelsen at støtten er falt til 62 prosent.

Marius Borg Høiby fritt vilt

For noen tiår siden sa Mette Marit på et møte med pressen at de måtte la Marius være i fred om hun skulle være dronning. Pressen har tatt hensyn. De har ikke fotfulgt Marius Borg Høiby. De har latt han være en av de kule kjendisene omgitt av andre kjendiser, influensere og andre unge fra overklassen.

Men når Marius Borg Høiby begår hærverk, turer rundt i kokainrus og øver vold mot kjærestene sine, kaster mediene seg over ham. Han er fritt vilt og har rømt til Italia.

Hvordan det vil gå med Marius Borg Høiby framover, er det ingen som vet. Mest sannsynlig blir han i lang tid framover en vedvarende belastning for Håkon og Mette Marit.

Monarkiet er en seiglivet materie. Håkon og Mette Marit blir konge og dronning. Men det er ikke gitt at de orker å inneha denne posisjonen i flere tiår framover.

Monarkiet har mistet sin mystikk, annerledeshet og opphøydhet. Prinsesse Märtha Louise, Durek Verrett og Marius Borg Høiby framstår som beviser på at monarkiet ikke lenger fungerer. Vi bør la nye generasjoner slippe å vokse opp med de begrensninger, frustrasjoner og belastninger som et kongehus representerer.

Hvor mye orker dronningen?

Monarkiet bør ikke avvikles fordi kongen eller dronningen ikke orker mer. Regjeringen bør nedsette et utvalg som kan vurdere hvilke alternativer vi har til dagens monarki. Det bør være en forutsetning for arbeidet at Håkon og Mette Marit blir konge og dronning.

Det utvalget bør vurdere, er om de skal bli vårt siste kongepar. Det betyr at Ingrid Alexandra slipper å forberede seg på å bli dronning.

Monarkiet bør avvikles når Håkon og Mette Marit i samråd med Storting og regjering finner ut at tiden er inne for å tre tilbake. De må få et valg med hensyn til tidspunkt. Det er ikke lenge til Håkon kan gå av med AFP.