Lubna Jaffery skyter ned senter for kildekritikk

Et senter for kildekritikk er kjekt å ha, men når NRK, VG, presseorganisasjonene og Faktisk.no foreslår å bruke inntil 100 millioner hvert år på dette, viser det at de har mistet bakkekontakten fullstendig

Magne Lerø

Magne LerøAnsvarlig redaktør

Publisert fredag 13. september 2024 – 10:24 Sist oppdatert fredag 13. september 2024 – 14:08

Del på FacebookDel på TwitterDel på LinkedInDel på e-post

Annonse

Det er uten tvil behov for å styrke motstandskraften mot falske nyheter og desinformasjon. Utviklingen innen kunstig intelligens gjør det enklere og billigere å masseprodusere og spre desinformasjon.

Målet for det påtenkte senteret er å etablere et ledende fagmiljø innen kildekritikk og kritisk mediebruk for å styrke og utvikle det norske demokratiet og ruste befolkningen til å stå imot feilinformasjon, propaganda, radikalisering og annen uønsket påvirkning.

For å lykkes vil en søke samarbeid med akademia, næringslivet, medier, Forsvaret og skoleverket. Tanken er å opprette flere regionale sentre som skal tilby kompetanse og teknologi.

Initiativtakerne ser for seg at staten skal bidra med en stor del av finansieringen.

Jaffery har ikke penger

Kultur- og likestillingsminister Lubna Jaffery sier til Medier24 at hun synes forslaget om et nasjonalt senter for kildekritikk er spennende. Selvsagt mener hun det. Et slik senter er det behov for. Det er kjekt å ha.

Men Jaffery sier i klartekst at hun ikke har 100 millioner kroner til dette. Hvis staten skal bidra, blir det med en langt mer beskjeden bevilgning.

Høyre synes også det passer seg å være for et slikt senter. De ser for seg at senteret kan få en del av pressestøtten. Det avviser Jaffery bestemt.

Det er lansert en idé som alle er for. Slike idéer er ikke verdt særlig mye for tiden dersom ikke noen står fram og sier de vil bidra med et visst antall millioner til etableringen.

Slike idéer er ikke verdt særlig mye for tiden dersom ikke noen står fram og sier de vil bidra med et visst antall millioner til etableringen.

Det er forsvar, helse, beredskap og kriminalitetsbekjempelse det skal satses på neste år, ikke medier og kultur. Det får mediene ta inn over seg.

Å foreslå at staten skal øke bevilgningene til medier med flere titalls millioner er dødfødt. Det har nå Jaffery gikk beskjed om. Enten bør en legge bort disse planene eller nedskalere de kraftig, slik at Medietilsynet eller noen innen akademia kan engasjere seg eller få NRK, VG og Schibsted til å bla opp noen titalls millioner

Like lite som vi kan opprette statsrådsposter for alt som er viktig, kan vi opprette egne senter for å gripe fatt i viktige utfordringer. Det lukter dessuten byråkrati og tiltaksoptimisme av idéen om et senter for kildekritikk.

Annonse

Faktisk.no 

Det er ikke gitt at det styrker demokratiet om vi får stablet på beina et senter med ekspertise på kildekritikk. Vi har alt faktisk.no som slår ned feilaktige påstander som medier refererer.

Falske nyheter må bekjempes. Vi gjør det best med å bekjempe sosiale medier der feilaktige påstander florerer. Politikerne er rede til å beskytte barna bedre mot den skadelige påvirkningen sosiale medier representerer. Det er da noe.

Det undervises i kildekritikk på skolen i dag selv om vi ikke har et senter for kildekritikk. For en del unge fører dette til at de blir mer bevisst på hva de får servert på sosiale medier.

Myndighetene bør stille krav til sosiale medier om å fjerne «fake news». Det bør straffes med bøter. EU tar stadig initiativer som viser det de ikke vil godta at søppel og fake news ødelegger dialogen i samfunnet og truer demokratiet. Miniputtstaten Norge bør henge seg på.

Politikerne må bruker kraftigere lut enn å gi penger til et senter for kildekritikk for å motarbeide fake news.