Magne Lerø: Jaffery kan droppe plan for å få flere til å ytre seg

Statsrådene produserer tiltak og løfter over en lav sko for å få velgerne til å tro at de er på hugget. Lubna Jaffery kan droppe planen for å få flere til å ytre seg. Dette og mye annet kan ikke politikerne gjøre noe med.

Magne LerøAnsvarlig redaktør

Publisert tirsdag 06. august 2024 – 11:09 Sist oppdatert tirsdag 06. august 2024 – 11:27

Del på FacebookDel på TwitterDel på LinkedInDel på e-post

Annonse

LEDER. Regjeringen må vise at de er på ballen. Statsråder forsøker å vise handlekraft ved å snakke om mye de vil gjøre. Men blir det noe av det?

Da Jan Christian Vestre sa at ledere i staten og i statlige selskaper ikke skulle øke lønnen mer enn de ansatte – og la til at han mente i kroner, ikke prosent – ga han inntrykk av at vi hadde fått en næringsminister som mente alvor med å bremse veksten i lederlønninger. Det ble heftige klapp fra LO.

Faren for Lubna Jaffery er at hun legger fram en plan for økt ytringsfrihet som ingen er imot. Slik er det ofte med planer og tiltak som ikke får nevneverdig betydning.

75.000 mer til Peggy Hessen Følsvik

Dette kokte bort i kålen. Noen har gjort mindre endringer, de fleste følger i samme spor. Beviset på det finner vi i LO. LO-ledelsen har fått 5 prosents lønnstillegg i år. Det betyr 75.000 kroner i lønnsøkning for LO-leder Peggy Hessen Følsvik som nå tjener 1.591.500 kroner. Det er mer enn det dobbelt av det ansatte flest kan regne med i år.

Regjeringen vil at kvinner føder flere barn. Da Trygve Slagsvold Vedum tok ferie, oppfordret han til mer sex i ferien. Det foreligger ingen rapporter om hva dette førte til.

Tonje Brenna snakker varmt om arbeidslinja, men det er ikke enkelt å komme opp med tiltak for å få flere i arbeid. Trygdene skal økes slik at det ikke blir større forskjeller mellom de som er på trygd og de som jobber. Det skal ikke kuttes i noen velferdsordninger.

På Utøya sa Jonas Gahr Støre at vi måtte bli strengere og at den enkelte måtte ta større ansvar. Hva i alle dager betyr det?

Jan Christian Vestre har innrømmet at deler av ruspolitikken har feilet. Det er sjelden statsråder innrømmer slikt. Han gjør det i kombinasjon med et løfte om at han skal ta grep som gir resultater. Overdosedødsfallene skal ned. Det skal komme en rusreform. I første omgang må han sørge for at hjelpetilbudet for rusavhengige ikke bygges ned i Helse Sør- Øst

Annonse

Støre vil slå ned på gjengene

Jonas Gahr Støre sier regjeringen vil slå hardt ned på gjengkriminalitet og sette en stopper for unge lovbrytere.

– Jeg vil være krystallklar: Vi skal være tøffe mot kriminaliteten, og vi skal være tøffe mot årsakene til kriminaliteten, sier han til VG og understreker at mindreårige som begår lovbrudd, skal møte konsekvenser og umiddelbare tiltak for å bryte den negative utviklingen som skader både dem selv og andre. Det hører ut som han mener det samme som Frp, men Støre har neppe kastet seg om halsen på Sylvi Listhaug. Hva «strengere» betyr er uklart.

I dag sier kulturminister Lubna Jaffery til Klassekampen at regjeringen vi legge fram en plan for å få flere til å ytre seg. Det er to år siden Ytringsfrihetskommisjonen la fram sin rapport som konkluderte med at det ikke var grunnlag for å hevde at Norge er blitt mer polarisert. Jaffery mener krigen i Gaza og Ukraina har bidratt til polarisering.

– Vi vil nå kvittere ut arbeidet Ytringsfrihetskommisjonen la fram. Vi må sørge for at alle får lov til å være en del av den offentlige samtalen, uavhengig av hva man mener, sier hun.

Jaffery sier hun vil legge til rette for et velfungerende ytringsrom, en god ytringskultur og det hun kaller ytringsberedskap.

– De konforme og vanlige synspunktene er ofte velkomne i debatter. Når du får meninger som er på ytterpunktene, kan de oppleves vanskelige for oss som liker å være et sted på midten. Det er problematisk, mener kulturministeren og legger til at vi må finne gode måter å sørge for at unge mennesker tør å stå i debattene.

Det har hun rett i. Men at folk opplever det problematisk å ytre seg, kan politikerne gjøre fint lite med.

Det er ikke grunn til å tvile på at regjeringen presenterer en plan der skolene skal legge større vekt på demokrati og ytringsfrihet, betydningen av redaktørstyrte medier understrekes, at foreldre må følge med på det barna publiserer på sosiale medier, at politiet må slå ned på hatkriminalitet og så videre. Det vil komme lite ut av det, fordi det vil være ord, ikke lovendringer eller økning i bevilgninger.

Det er bra at politikere engasjerer seg bredt. Noen ganger holder det med å snakke i håp om å bidra til å endre holdninger. Det er veldig mye politikere ikke kan gjøre noe med gjennom tiltak og planer. Det er ikke noe poeng å forsøke å skape et annet inntrykk.

Den som treffer best, er kunnskapsminister Kari Nessa Nordtun. Hun snakker mye om en bedre skole, om læring og trusselen fra sosiale medier. Hun følger opp med forslag til lovendringer og presise tiltak som noen er imot og noen for.

Faren for Lubna Jaffery er at hun legger fram en plan for økt ytringsfrihet som ingen er imot. Slik er det ofte med planer og tiltak som ikke får nevneverdig betydning.