Regjeringen kan droppe kultursamordning på fylkesplan

Regjeringen vil at kulturen skal gjøre som idretten, lage en felles interesseorganisasjon på fylkesplan. Nye organisasjonsledd gir flere ord, men ikke mer støtte.

Magne LerøAnsvarlig redaktør

Publisert fredag 16. august 2024 – 09:06 Sist oppdatert fredag 16. august 2024 – 09:16

Del på FacebookDel på TwitterDel på LinkedInDel på e-post

Annonse

KOMMENTAR. På et arrangement under Arendalsuka sa statssekretær Even Alexsander Hagen (Ap) at kulturen bør lære av idretten som har en regional krets per fylkeskommune. Han minnet om at politikerne gjerne lytter til brede synspunkter og mener at kulturen kan få sterkere gjennomslag hos politikerne om de i større grad opptrer samlet.

Det er ikke første gang kulturaktørene hører at de bør lage en overbygning for å stå sterkere i kampen om ressursene. Flere innen kulturfeltet mener også det, men det er lettere sagt enn gjort.

Regjeringen ønsker å forholde seg til færre støttemottakere. I fjor ble for eksempel en rekke aktører innen helse og omsorg tatt ut som direkte støttemottakere på statsbudsjettet. Bevilgningene er samlet under Helse- og omsorgsdepartementet hvor de kan søke om støtte.

Ut av statsbudsjettet

I dette tilfellet har ikke støttemottakerne noe valg. De flyttes fra statsbudsjettet over til en ordning de må søke på. Ettersom det ikke snakk er snakk om å øke den samlede bevilgningen, må flere belage seg på mindre støtte fordi flere kan komme inn i ordningen.

Ved å gjøre det på denne måten, slipper politikerne å fronte kutt til enkeltaktører. De overlater til byråkrater å fordele støtten ut fra gitte kriterier.

I regjeringens strategi for kulturfrivillighet, «Rom for deltakelse», pekes det på at kulturlivet i liten grad samordner sine interesser på regionalt nivå. De ønsker en sterkere samordning slik at den regionale kulturen får en tydeligere stemme og blir mer synlig.

Det er alt i gang pilotprosjekter i Vestland, Innland og Trøndelag.

Den regionreformen som Solberg-regjeringen snakket mye om, falt i fisk. Det har ikke blitt noe av planene om at en større del av bevilgningene til kultur skal overføres til fylkene. Om det hadde skjedd, ville det vært et argument for en sterk samordning.

Det som skjer på fylkesplan flere steder, er at bevilgningene til kultur reduseres. De holder i alle fall ikke tritt med den generelle kostnadsøkningen.

Når krybben er tom, bites som kjent hestene. Tiden for koordinering og samarbeid hører gode tider til.

Annonse

Lettere for politikerne

Det vil unektelig bli enklere for politikerne om de får en felles interesseorganisasjon eller en overbygning å forholde seg til. Det er også rett at politikerne i regelen lytter mer til grupperingen som representerer mange.

Men det er ikke gitt at det blir mer penger til kultur om det lages en fellesorganisasjon for kulturaktørene på fylkesplan.

Å trekke paralleller til idretten halter. Det er lettere å lage en samordning mellom ski, fotball og friidrett enn mellom teater, kulturminner og museum. Kulturfeltet er bredt.

Idretten er dessuten organisert som en landsomfattende medlemsorganisasjon med Idrettstinget som øverste myndighet. Både særforbund og kretser inngår som organisasjonsledd i tillegg til de lokale lagene.

Basis i idretten er medlemmer. Kulturen består i hovedsak av lokale enheter, men det er kun en liten del av kulturfeltet som kan sies å være medlemsbasert.

Men kan en vite at det vil styrke kulturen om de lar seg samordne? Og hvem skal dekke kostnadene for de rådene, kretsene eller hva de skal hete? Det er ikke til å komme forbi at det blir mindre penger lokalt om det skal brukes med penger på planlegging, koordinering og lobbyvirksomhet. Det gjelder enten fylket øremerker en prosent av bevilgningen til overbygning eller de enkelte aktørene betaler en årlig avgift til overbygningen.

For myndighetene vil et kretsledd for kultur være kjekt å ha. Kulturfeltet har lite å vinne på å bygge ut byråkratiet i håp om å få mer penger.

støtteordninger kulturpolitikk kultur magne lerø