Kari Nessa Nordtun: Stjerna som ikke vil skinne i toppen

Kari Nessa Nordtun troner øverste på listen over fremragende ledere og politikere, men rollen som frelser for Arbeiderpartiet er hun ikke klar for å gå inn i, skriver Magne Lerø.

Magne LerøAnsvarlig redaktør

Publisert 20.11.2024 – 09:55 Sist oppdatert 20.11.2024 – 10:00

Del på FacebookDel på TwitterDel på LinkedInDel på e-post

Annonse

KOMMENTAR. Gode ledere må få gjort jobben, levere resultater og drive virksomheten de har ansvaret for framover. Samtidig må de forstå seg på mennesker, skape tillit og opptre skikkelig og forutsigbart i situasjoner der det må fattes beslutninger som mange er uenige i.

Godt lederskap er en kombinasjon av mot og styrke og å kunne ta hensyn og vise omsorg når det trengs. Ledelse er kombinasjonen av å drive saker igjennom tross motstand, men også å snekre kompromisser når det kreves.

Det finnes knapt ledere og politikere som er like gode som kunnskapsminister Kari Nessa Nordtun i å oppvise et balansert og effektivt lederskap.

Denne formen for sterkt, målrettet, men dog balansert lederskap, er avgjørende for å lykkes i politikken. En kan komme lenger i næringslivet ved å dure på, bruke makt for å tvinge sin vilje igjennom og ikke ta hensyn.

Når vi vurdere toppsjefer, og i særlig grad politikere, er meningene om hvordan de opptrer som ledere vanligvis svært delte. Der noen gir 10 poeng, kan andre gi 2 på det samme kriteriet.

Å bedømme ledere er ingen objektiv øvelse. Det er subjektivt, det er synsing et godt stykke på vei, i alle fall for personer som har opplevd lederen på nært hold.

Det som er spesielt med Kari Nessa Nordtun er en påfallende enighet om hvordan hun opptrer som leder. Og forklaringen er ikke at vi bare har snakket med heiagjengen hennes. De 12 vil har snakket med representerer hele bredden, inkludert politiske motstandere. De gir henne alle toppscore over hele linje, med ett uttak. Hos vedkommende får hun ikke mer enn 63 poeng samlet sett.

Vanligvis må en statsråd bruke en del tid på å bli varm i stasrådstrøya før ny politikk rulles ut. Slik var det ikke med Nessa Nordtun. Hun var i gang med å forandre norsk skole fra første dag av.

Hun nøyde seg ikke med friske verbale utspill. Handling fulgte ord. Vekk med mobilen, flere lærebøker, styring av lærerens posisjon, flytting av russetiden og et års kortere skolegang.

I Utdanningsforbundet snakker de om et paradigmeskifte. Hun har satt dagsorden og det kan være hun har mer på lager.

Utspillene hennes er ikke forankret i partiet, men de er blitt tatt overraskende godt imot. Kari Nessa Nordtun har politisk teft. Hun fanger opp tendenser og strømninger hun mener har mye for seg – og forsterker dem.

Nessa Nordtun er tydelig og brenner ikke inne med det hun mener. I boka Partiet refereres det at hun også ga klar beskjed til Jonas Gahr Støre om premissene for «strømutvalget» som hun ledet.

Hun satte dype spor etter seg som ordfører i Stavanger, men det holdt ikke til at hun fikk beholde ordførerkjedet. Da hun ble ledig på torget, måtte hun overtales i flere runder før hun takket ja til å bli kunnskapsminister. Hun har familie i Stavanger og vil ikke bryte opp derfra. Derfor har hun svart nei til en plass på Stortingets rogalandsbenk.

Hadde Kari Nessa Nordtun sagt ja til en plass på Stortinget, ville hun blitt den fremste til å overta som partileder etter Jonas Gahr Støre. Men den slags ambisjoner har ikke Nessa Nordtun, i alle fall ikke ennå.

Vi kan kåre Kari Nessa Nordtun til landets beste politiker, for ikke å si landets beste leder. Hun får 88 poeng i vår toppsjefvurdering. Det er åtte poeng bedre enn Jonas Gahr Støre fikk i sin glanstid som utenriksminister. Det er også et par poeng foran Rune Bjerke som topper listen over næringslivsledere.

Magne Lerø