Skadeskutte Verbum overtar tapssluk

Bibelselskapets forlag, Verbum, som utgir Bibelen, skal fortsatt satse i det allmenne bokmarkedet. De overtar også IKO-forlaget.

Dag J. Opedal, tidligere toppsjef i Orkla, tar som styreleder i Bibelselskapet og Verbum grep for å sikre lønnsomheten.Cornelius Poppe

Magne LerøAnsvarlig redaktør

Publisert 20.01.2025 – 09:01 Sist oppdatert 20.01.2025 – 10:48

Del på FacebookDel på TwitterDel på LinkedInDel på e-post

Annonse

Forlagssjef Arne Christian Konradsen varslet for noen uker siden at han trekker seg etter elendig økonomistyring. Det har ført til at staben må reduseres med 3,5 årsverk under ett år etter at tre nye ble ansatt.

Verbum er forlagsavdelingen i Bibelselskapet. Den andre avdelingen er Bibelmisjonen. Virksomheten gikk med et samlet underskudd på 11.6 millioner kroner i 2023. Underskuddet skyldes generell kostnadsvekst, oppussing av lokaler og at de har investert mye i den nye bibelutgaven Bibel 24, som er trykket i hele 34 ulike utgaver.

Det blir røde tall i 2024 også. Men selskapet har tro på at de kan gå bedre tider i møte. For noen uker siden ble det kjent at de overtar IKO-forlaget som første og fremst har gitt ut litteratur knyttet til dåpsopplæring av barn og unge.

IKO-forlaget gikk med et par millioner i underskudd siste år. Det er imidlertid betydelige synergieffekter ved å slå de to forlagene sammen. Hvilke personellmessige konsekvenser det får, er ikke kjent.

Satser på allmenmarkedet

I tillegg til en mer konsentrert satsing på det som gjerne betegnes som «kristenmarkedet», sier styreleder Dag Jakob Opedal til Vårt Land at de fortsatt skal satse i allmennmarkedet. 

 Det blir nå ryddet opp og tatt grep som sikrer en god økonomistyring.

Det blir nå ryddet opp og tatt grep som sikrer en god økonomistyring.

Opedal vil ikke hekte ansvaret på én person, men konstaterer i ettertid at både ledelse og styret burde ha hatt bedre kontroll. Nå er det lagt planer for at forlagsdriften i år blir lønnsom.

Det er forståelig at en sjef som ansetter tre nye medarbeider i januar og som må redusere staben med 3,5 årsverk i november, velger å fratre. Konradsen trekker seg fordi han mener det er andre enn ham som bør føre satsingen i allmennmarkedet videre.

Preben Jordal, som har solid erfaring fra forlagsbransjen, er nå redaksjonssjef i Verbum. Han sier til Vårt Land at han mener Verbum har «utmerkede vekstvilkår» og at han som leder for redaksjonen vil fortsette arbeidet med å styrke posisjonen i allmennmarkedet slik Arne Christian Konradsen la opp til.

Verbum meldte i fjor at omsetningen på ikke-bibelrelaterte omgivelser økte med 40 prosent i fjor og at de ligger an til å øke med 37 prosent i år. Konradsen mener at uten dette benet å stå på, hadde forlaget vært i en enda vanskeligere situasjon.

Det kan være han har rett i det, men det avgjørende er ikke økt omsetning, men at omsetningen er høy nok til å dekke de økte kostnadene som følger med å utvide staben med tre årsverk.

Det Konradsen kan ha rett i, er at det er mer penger å tjene på ei bok som retter seg inn mot det allmenne bokmarkedet enn på bøker rettet inn mot det smale kristenmarkedet.

Annonse

Den kristne kulturtradisjonen

Med IKO-forlaget får Verbum styrket sin posisjon i kristenmarkedet. Tiden vil vise om de lykkes med bøkene de gir for allmennmarkedet.

Verbum vil neppe drive det så langt at de gir ut bøker i allmennmarkedet som ikke har en eller annen tilknytning til den kristne kulturtradisjonen.

Vårt Land-kommentator, Åste Dokka, ga i forrige uke ut boken Litt kristen. Det er denne gruppen Verbum vil nå ut til. Det er Gyldendal som har gitt ut Litt kristen. Dette illustrerer utfordringen Verbum står overfor.

 Når forfattere vil nå ut til allmenmarkedet med bøker som passer for dem som er «litt kristne», tar de ofte først kontakt med et de store forlagene.

Når forfattere vil nå ut til allmenmarkedet med bøker som passer for dem som er «litt kristne», tar de ofte først kontakt med et de store forlagene. Om de ikke er interessert, kan de gå til Verbum. Verbum trenger gode forfattere som først går til dem med et manus som har et godt salgspotensial.

Bibelselskapet og Verbum forlag er Norges eldste forlag. I mer enn 200 år har stiftelsen utgitt bøker til norske lesere.

I mange år tjente Verbum godt med penger på å gi ut Norsk Salmebok som brukes i alle menighetene i Den norske kirke. For 20 år siden satt Kirkerådet utgivelsen av salmeboka og andre bøker til bruk i Den norske kirke ut på anbud. Det endte med at Eide forlag, som eies av Vigmostad og Bjørke, fikk oppdraget.

Et sterkt forlagsmiljø

Bibelselskapet og Verbum var et sterkt forlagsmiljø. Da de mistet salmeboken, ble de svekket. Med IKO-forlaget og sterkere satsing på bøker rettet inn mot allmennmarkedet kan de styrke posisjonen.

Eide forlag ser ut til å ha endt opp som et forlag som nesten bare gir ut kirkelig litteratur.

Det var neppe et sjakktrekk for Den norske kirke å sette salmeboka ut på anbud. Forfattere får gi ut bøker på de forlagene de vil. Men for en stor virksomhet som Den norske kirke, med spesialiserte behov for bokutgivelser, er det en fordel å samle kompetanse og ressurser.