Forfatterforbundet på krigsstien

Åpen pengekrangel mellom forfattere, kan være en invitt til politikerne om å ta sterkere styring med hva de vil oppnå med bokpolitikken. Det er ikke gitt at FF er tjent med det.

Eystein Hanssen er leder av Forfatterforbundet, taler på LOs representantskapsmøte for første gang som eget LO forbund. I bakgrunnen nye styremedlemmer i forbundet. Nå varsler han rettssak mot Den norske Forfatterforening.Vidar Ruud

Magne LerøAnsvarlig redaktør

Publisert 15.01.2025 – 10:35

Del på FacebookDel på TwitterDel på LinkedInDel på e-post

Annonse

Trond Vernegg, nestleder i Forfatterforbundet, skriver at det er sjelden klokt å anbefale redaktører og skribenter å sjekke faktum og kilder, de blir gjerne såret og fornærmet av slikt, men at han drister seg likevel til å anbefale meg å gjøre det.

Jeg må skuffe Vernegg om har tror det han skriver har gjort såpass inntrykk på meg. Det skal mer til om jeg skal kjenne med såret eller fornærmet.

Han har selvsagt rett i at jeg ikke kan vite at lederen i Forfatterforbundet (FF), Eystein Hanssen, har fått så begge eller det ene øret flagrer av sine medlemmer fordi han vil slepe Den norske Forfatterforening (DnF) inn for retten.

Men det er at faktum at tre medlemmer offentlig har meldt seg ut og Caterina Cattenao har trukket seg i protest fra styret i foreningen. Jeg nevner også flere andre som offentlig har kritisert FFs opptreden i denne saken. Det gjør visst ikke inntrykk. 

Ingen dramatikk 

Ifølge Vernegg er det ingen dramatikk i luften. Han gir inntrykk av at det er standard prosedyre å bringe uenighet om bibliotekavtalen inn for retten. Det er avtalt at det er slik man skal løse uenighet.

Vernegg kan selvsagt mye mer om ordningen om vederlag fra bibliotekene enn jeg kan. Det bety ikke at han har rett og jeg tar feil- og selvsagt mener han også at DnF tar feil. Både jeg og DnF avviser å bli belært av Vernegg om hvordan avtalen om vederlag fra bibliotekene er å forstå.

Dommen fra 2021 fastslår enstemmig helt klart at medlemstall er uegnet som kriterium ved fordelingen av vederlaget, skriver Vernegg. Det betyr ikke at dommen sier at vederlaget skal deles likt mellom FF og DnF.

DnF er betydelig større enn FF og foreningene har ulik karakter. Jeg tror, som DnF, at dette spiller inn på den måten at en voldgiftsdomstol ikke vil skjære igjennom og bestemme at vederlaget skal deles likt mellom DnF og FF.

Vernegg tror det juridiske spore vil føre FF til målet. Jeg tror ikke det.

Annonse

Svekker forfatternes sak

Krangelen mellom FF og DnF svekker forfatterens sak. Det skjer i en tid der det er varslet endringer i bokpolitikken om de borgerlige vinner valget. Biblioteksvederlaget kan fastsettes på andre måter enn via foreningene.

Blir det innført moms på bøker, vil hele kompensasjonssystemet for forfattere og forlag komme i spill. I en slik situasjon er det uklokt av FF å kjøre en rettslige prosesser med åpen krangel mellom forfattere. Det er en invitt til politikerne om å ta sterkere styring med hva de vil oppnå med bokpolitikken. Det er det ikke gitt at FF er tjent med.