Forfatterforbundet på krigsstien i år igjen
Det er gode grunner til at Forfatterforbundet får et mindre stykke av kaka fra bibliotekene. De vinner neppe fram i retten med sin klage om urettferdighet.
Eystein Hanssen er leder av Forfatterforbundet, taler på LOs representantskapsmøte. for første gang som eget LO forbund.Vidar RuudMagne LerøAnsvarlig redaktør
Publisert 06.01.2025 – 10:13 Sist oppdatert 06.01.2025 – 11:05
Del på FacebookDel på TwitterDel på LinkedInDel på e-post
Annonse
I fjor vinter var det åpen strid mellom Forfatterforbundet (FF) og Den norske Forfatterforeningen (DnF) om hvem som skal oppnevne medlemmene til Statens stipendkomité. FF krever at de også skal få inn sine folk i den viktige komitéen som deler ut stipend til skjønnlitterære forfattere.
Denne runden vant Forfatterforbundet, ikke bare fordi den rødgrønne regjeringen bestemte seg for å la FF, som er medlem i LO, få det som de vil. I opinionen ble Den norske Forfatterforening stemplet som et elitistisk laug som sørger for å gi fordeler til sine medlemmer.
Vi tenker likhet og rettferdighet i vår tid. Det er ikke bare de som regnes for å være de beste, definert av en elitistisk komite, som skal få støtte. Det gjenstår å se hvordan Statens stipendkomité vil balanserer hensynet til kvalitet og rettferdighet.
DnF ble dannet for 130 år siden. Forfatterforbundet så dagens lys i 2018. Foreningen ble dannet fordi DnF krever at en må gitt ut to skjønnlitterære bøker før en kan søke om medlemskap. FF insisterer på at de er like opptatt av kvalitet som DnF, men de godtar ikke kriterier som gjør at en rekke forfattere blir holdt utenfor.
På krigsstien igjen
En skulle tro at Forfatterforbundet ville nøyd seg med seieren i fjor. Men nå er de på krigsstien igjen. Før jul ble det kjent at FF går til søksmål mot DnF for at de skal få like stor andel av biblioteksvederlaget som DNF.
I 2024 var vederlaget på 162 millioner. I dag får DnF 25 prosentpoeng av dette, mens FF får 15 prosent. Disse midlene deler foreningene ut som stipender til sine medlemmer.
DnF har langt flere medlemmer enn FF. Det kan diskutere hvem som er landets fremste skjønnlitterære forfattere. Men det er en utbredt oppfatning at de fleste av dem befinner seg i DnF. Når DnF har flest medlemmer og de flest anerkjente forfatterne, er det ikke noe å si på at de får mer å fordele enn Forfatterforbundet.
Det skal mye til om FF vinner fram med et søksmål. En domstol vil neppe tolke en lovparagraf slik at staten må gripe inn og bestemme at forfatterforeningene skal få like stort biblioteksvederlag. Det kan ikke utelukkes at det blir resultatet, men da skjer det på politiske, ikke juridiske premisser.
Det kan være det Forfatterforbundets leder, Eystein Hanssen, håper å oppnå. Han har LO i ryggen på to måter. Forbundet er en del av LO, og det er LOs jurister som kjører saken for forbundet.
Det kan være Forfatterforbundet er mest opptatt av å bruke denne saken for å sette seg i respekt. De vil vise at de står på kravene. Slik er fagforeningslogikken. En fagforening kan både gå til streik og gå til sak for å vise medlemmene og motparten at de mener alvor. De kalkulerer med at de ved neste korsvei har bedre kort på hånda om motparten vet at de ikke gir seg.
Vi må forutsette at Eystein Hanssen har full oppslutning i styret. Men han har ikke alle medlemmene bak seg. I Klassekampen forteller forfatterne Hilde Susan Jægtnes, Gabriel Michael Vosgraff Moro og Håvard Syvertsen at de vil melde seg Forfatterforbundet. Vossgraf Moro sier han er imot denne formen for sløsing med tid og penger. Jægtnes sier Forfatterforbundets krav framstår som aggressivt og urimelig.
Annonse
Negativt i LO
Innad i LO har det kommet negative reaksjoner på at to interesseorganisasjoner innen samme bransje ender opp i rettssalen. LO-veteranen Steinar Nørstebø, hovedtillitsvalgt i Handel og Kontor, karakteriserer i Klassekampens Forfatterforbundets framferd som urimelig og destruktivt. Han synes det virker som om forbundet er mer opptatt av spekkhoggeri mot DnF enn å styrke bokbransjen.
Han hevder også at det ligger en klassisk markedsliberalistisk tanke i bunnen for Forfatterfornbundet og at det bryter med LOs verdier når det legges vekt på at markedet skal avgjøre støtte til forfattere.
Eystein Hansen avviser kritikken og sier Forfatterforbundet står for en solidarisk fordelingspolitikk.
Det er ikke gitt at politikere eller lesere bryr seg nevneverdig med at forfattere igjen er i tottene på hverandre. Forlagsbransjen er en bransje med særfordeler som ulike aktører vil dra mest mulig nytte av.
Høyre har varslet at de vil innføre moms på bøker. Det kan bety at det kan bli omfattende endringer i dagens støtteordninger for forlag og forfattere om de borgerlige vinne regjeringsmakten.
Det spørs om ikke forfatterforeningene vil være mer tjent med å stå sammen om å bevare og styrke forfatterne interesser fram for å kjempe mot hverandre i rettssalen.