Vedum går stadig i beina på Lubna Jaffery
Trygve Slagsvold Vedum går lenger enn Lubna Jaffery i striden om hvor Nationaltheatret skal holde til mens det pusses opp, og jammen skroter han ikke også Jafferys planer om kjønn og mangfold.
Finansminister Trygve Slagsvold Vedum tråkker med begge beina inn i beddet til Kultur- og likestillingsminister Lubna JafferyOle Berg-RustenMagne LerøAnsvarlig redaktør
Publisert 11.12.2024 – 10:27 Sist oppdatert 11.12.2024 – 10:43
Del på FacebookDel på TwitterDel på LinkedInDel på e-post
Annonse
En finansminister skal ikke blande seg inn i hvor Nationaltheatret skal holde til når den ærverdige bygningen pusses opp. Endatil kulturminister Lubna Jaffery er tilbakeholden med å forskrive løsninger som ikke er drøftet med styre og ledelse.
Trygve Slagsvold Vedum har også en partilederhatt som kan tas av og på. Det var som leder for Senterpartiet han i høst ga beskjed om at Lubna Jaffery og Nationaltheatrets styre og ledelse bare kunne glemme planene om et nybygg under jorden på Tullinløkka.
En regjering der Sp er med, blir aldri med på å bevilge 10 milliarder til enda et storslått bygg i Oslo sentrum. Dermed er den saken avgjort. Høyre er om mulig enda mer skeptisk.
Men Lubna Jaffery tråkker ikke på bremsen. Denne saken har regjeringen ikke tatt stilling til, sier hun. Saken ruller videre. Statsbygg skal avslutte kvalitetssikringen av ulike alternativer innen påske.
Lavkostalternativet
Trygve Slagsvold Vedum har fått presset igjennom at de også skal kvalitetssikre et lavkostalternativ. Det betyr kun oppussing av dagens bygning.
Hva Lubna Jaffery til slutt lander på, er ikke godt å si. Går hun inn for Tullinløkka-alternativet som er utredet i to år, kjører hun hodet i veggen. I denne saken vil Vedum stå støtt til Dovre faller.
At Vedum setter foten ned for å bruke 10 milliarder på et byggeprosjekt, ligger innenfor det en partileder kan gjøre, selv om det oppfattes som innblanding i det en annen statsråd har ansvaret for. For Vedum er dette en god sak for et presset parti. Han vil at velgerne skal få med seg hvem som setter foten ned for en gigantisk pengebruk i hovedstaden.
Vedum gir seg ikke med det. I forrige uke sa han til Klassekampen at han liker tanken på at Nationaltheatret kan bruke en elle flere av Oslo Nye Teaters scener under oppussingen.
Sjefen ved teateret, Kristian Seltun, sier det er fullstendig uaktuelt å låne scener fra Oslo Nye Teater. Det må han gjerne mene. Han står uten alternativer, ifølge ham selv.
Annonse
Vedum provoserer
Seltun og Lubna Jaffery har all mulig grunn til å bli provosert over at Trygve Slagsvold Vedum blander seg inn. Vedum bør gi seg selv munnkurv når det gjelder hva som skal skje med Nationaltheatret. Han må gjerne provosere internt og krangle som busta fyker med Lubna Jaffery. Det er hun som må være regjeringens stemme utad. Hun har fått med seg at Tullinløkka-alternativet er dødt.
Flere Oslo-politikere ivrer for at teatret skal flytte til Økern. Her kan det bygges en scene for rundt en milliard, sies det. Den milliarder er ikke kvalitetssikret.
Det har ikke vært mer snakk om å bygge ut nåværende bygning. Det betyr ikke at dette alternativet er like stein dødt som Tullinløkka.
Det er de som mener det bør bygges på Tullinløkka, men ikke under jorden. Det blir langt rimeligere, og Nasjonalgalleriet kan bygges sammen med nybygget.
Å bygge nytt på Tøyen er også et alternativ. Tidligere teatersjef, Tom Remlov, skrev i forrige uke en kronikk i Aftenposten, der han tok til orde for å skille bygningen fra brukeren. Nåværende bygning er bevaringsverdig og må rehabiliteres. Men den vil ikke kunne tilfredsstille dagens krav til et moderne teaterkompani. Her kan det i framtiden spilles teater, men Nationaltheatret må få en ny moderne scene og et permanent tilholdssted. Remlov mener Tøyen peker seg ut som det beste alternativet.
Det blir neppe en løsning for Nationaltheatret i løpet av våren, med mindre det viser seg å være et klart flertall på Stortinget for et av alternativene.
Må finne løsning
Lubna Jaffery må forsøke å finne en løsning som både Høyre og Sp kan godta. Da må hun få Trygve Slagsvold Vedum til å holde seg på matta. Det er ikke lett. Vedum går i beina på Lubna Jaffery også i en annen sak.
For et par uker siden fremmet KrF tre forslag i Stortinget. De vil at samtaleterapi, ikke hormonell behandling, skal være tilbudet til de som plages av kjønnsdysfori. Videre vil de at skolen skal slutte å undervise om kjønnsidentitet, at «kjønnsskifte» skal ses på som «uvitenskapelig» og at Rosa kompetansekursene i skolen skal bort.
De lå an til at KrF alene ville ta eierskap til spørsmål kjønnsidentitet. Så oppdaget Trygve Slagsvold Vedum at det ligger en mulighet her. Han sier til Dagbladet at det «selvfølgelig bare finnes to kjønn» og utdyper til Aftenposten med å si at han tror vi «legger en stor bør på barn hvis man skal stille spørsmål med hva slags kjønn man er».
Kultur- og likestillingsminister Lubna Jaffery sier til Aftenposten at hun er uenig med Vedum og KrF og at hun «forholder seg til regjeringens politikk som er at vi skal ha en god og romslig politikk overfor skeive og ikke-binære» og reagerer «når folk ikke anerkjenner transpersoner, ikke-binære eller personer med kjønnsinkongruens».
Hun sier hun blir hun er provosert over at KrF vil endre lærerplaner og pensum og at skolen skal oppfordre barn til å slå seg til ro med sitt medfødte kjønn.
Hvis Vedum mener Nationaltheatret og kjønnsidentitet er gode saker for Sp å profilere seg på i et valgår, må Jaffery leve med Jaffery at han tråkker inn i hennes bedd med begge beina.