Kunstsiloen plasserer seg på verdenskartet
Kunstsiloen i Kristiansand har fått plass på den berømte listen til Time over de 100 beste stedene å besøke i verden.
Magne LerøAnsvarlig redaktør
Publisert 27.07.2024 – 09:05 Sist oppdatert 31.07.2024 – 10:38
Del på FacebookDel på TwitterDel på LinkedInDel på e-post
Annonse
De som i motvind i årevis har ivret for å omskape byens nedlagte kornsilo til et kunstsenter, har ikke lagt skjul på drømmen om dette skulle bli en destinasjon som skulle trekke folk fra hele verden til Kristiansand. Når Kunstsiloen etter under tre måneders drift får plass på Times liste, kan drømmen være i ferd med å bli virkelighet.
– Vi er stolte og ydmyke over å være en del av denne kåringen. At Kunstsilo nevnes i sammenheng med andre destinasjoner som Iris i Hardangerfjorden og teamLab Borderless Digital Art Museum i Tokyo er sprøtt – men det føles også fortjent. Kunstsilo er et helt unikt prosjekt takket være dyktige arkitekter, dedikerte investeringspartnere og enestående medarbeidere. Dette plasserer oss i en internasjonal elitedivisjon, sier Reidar Fuglestad, administrerende direktør for Kunstsilo i en pressemelding som ble sendt ut torsdag, da Times liste ble offentliggjort.
Internasjonale medier
Tidligere har internasjonale medier som CNN, Forbes Magazine, Financial Times og The Guardian gitt Kunstsiloen positiv omtale.
Kornsiloen på Odderøya i Kristiansand ble bygget i 1935. I 2008 opphørte driften, men kommunen bestemte seg for å verne den egenartede bygningen med 38 meter høye sylinderformede tårn uten å vite hva de skulle bruke den til. I mai sto Kunstsiloen fram som et kunstmuseum som inneholder Tangen-samlingen, som med over 5.500 kunstverk er verdens største samling av nordisk modernisme, Sørlandssamlingen og Christianssands Billedgalleri.
Kunstsiloen regner med 150 000 besøkende hvert år. Så langt i år har over 77 000 vært innom Kornsiloen. Nå er de klare for å ta imot flere besøkende fra Europa og ellers i verden.
Når utlendinger først vil besøke Norge, er det gode sjanser for at de også vil se Munch og Nasjonalmuseet i Oslo – og motsatt, kunstinteresserte som kommer til Oslo for å se Munch, legger også turen til Kristiansand.
– Vi har jobbet systematisk og strategisk over flere år med å gjøre Kunstsilo til en besøksdestinasjon både nasjonalt og internasjonalt. Med blant annet god hjelp fra samarbeidspartnere som UD og Innovasjon Norge har vi klart å spre budskapet om Kunstsilo. At et kunstmuseum i Kristiansand nå inkluderes i en av verdens mest prestisjefulle kåringer er rett og slett euforisk, uttaler kommersiell direktør for Kunstsilo, Eldbjørg Dahl.
Kunstsilo er et offentlig-privat samarbeid der Kulturdepartementet har bidratt med 175 millioner kroner (24,7 %), AKO Foundation, 210 millioner (29,6 %), Cultiva, 100 millioner (14,1%) og Kristiansand kommune, 52 millioner kroner (7,3%), Vest-Agder fylkeskommune, 25 millioner kroner (3,5%) og Aust-Agder fylkeskommune, 5 millioner kroner (0,7 %). I tillegg har bedrifter og enkeltpersoner bidratt.
Hvor stor betydning Kunstsiloen vil få for Kristiansand om omegn, er det for tidlig å si noe om. Men lykkes Kunstsiloen å trekke 150 000 mennesker til byen hvert år, vil ringvirkningene bli betydelige.
Kunstsiloen ligger vegg i vegg med Kilden kulturhus. Hvordan de vil samarbeide for å trekke flere folk til Kristiansand, gjenstår å se.
Kristiansand har den eneste siloen i verden som er fylt med kunst. Siloen i seg selv, utvendig og bygningskroppen innvending med sine monumentale silorør er blitt en del av kunsten. Kunstsiloen har en egenart og en originalitet av sjeldent merke.
Det er en imponerende mengde kunstverk som er stilt ut. Utstillingen er ordnet tematisk, delvis etter tidsepoker med sitt særpreg. Det gir en hjelp til de som ikke har spesielt god greie på kunst, til å forstå hva kunstnerne vil formidle.
Annonse
Reidar Fuglestads ide
Noe helt egenartet for Kunstsiloen er et gigantisk rom der Reidar Aulies maleri Tivoli er delt opp på alle fire vegger og presentert «immersivt», det vil si at maleriet er blitt virituell virkelighet. Menneskene på bildet snakker og beveger seg. Noe slikt – i slike dimensjoner- er det neppe andre kunstmuseer i verden som kan vise til.
Da vi besøkte Kunstsiloen fredag, var det inn en jevn strøm av folk ut og inn av dørene. Fortsetter det slik, har Kunstsiloen bare et problem. De må få kommunen til å bygge et par etasjer til på parkeringshuset.
Det tar nok enda litt før Reidar Fuglestad ide om båt fra flyplassen på Kjevik og rett til kaia ved Kunstsiloen bli en realitet