Akademias kanskje mest produktive forfatter, som også satte spor etter seg som redaktør i Samtiden, måtte i går gi tapt for kampen mot kreften, 62 år gammel.
Thomas Hylland Eriksen ble ikke mer enn 62 år, men rakk å gi ut 70 bøker.Ole Berg-Rusten
Magne LerøAnsvarlig redaktør
Publisert 28.11.2024 – 09:55 Sist oppdatert 29.11.2024 – 10:07
Del på FacebookDel på TwitterDel på LinkedInDel på e-post
Annonse
– Thomas Hylland Eriksen var alltid mer opptatt av andre enn seg selv, konstant nysgjerrig på omverdenen og menneskene i den. Han hadde et utrettelig driv etter innsikt og å dele kunnskap. Thomas skrev så vi andre ble klokere og var opptatt av å skape forståelse for betydningen av forskjeller i en kompleks verden. Vår verden blir fattigere uten Thomas. Vi vil for alltid bære med oss hans insistering på verdien av å innta andres perspektiver og utvide vår forstand, lete etter muligheten og aldri gi opp, skriver hans kone, Kari Spjeldnæs, i en uttalelse på vegne av familien.
Hylland Eriksen og Spjeldnæs var gift i nærmere 30 år og hadde to barn sammen.
For åtte år siden fikk han påvist kreft i bukspyttkjertelen. Det fortalte han åpent om. Kreftdiagnosen satte ikke en stopper for hans publisistiske iver. Siden 2016 har han gitt ut eller redigert 17 bøker.
Boken Syv meninger med livet som han ga ut i 2022 fikk stor oppmerksomhet. Her viser Hylland Eriksen seg som en formidler av et flerfoldig perspektiv på livet. Han bringer inn momenter fra en rekke fag- sosiologi, sosialantropologi, teologi, religionsvitenskap og samfunnskunnskap. I denne boken og i mye annet av det han har skrevet, viser Hylland Eriksen seg som en formidlingens – og dialogens mester.
Thomas Hylland Eriksen var kjent for sitt driv og engasjement. Han kunne snakke som en foss, men også lytte til andre. Han var en debattant, men også en brobygger.
LES OGSÅ:
Thomas Hylland Eriksen i samtale med Alf van der Hagen: – Det rare er at du oppdager at det du bekymrer deg over, ikke egentlig er deg selv, men de andre rundt deg
Skarpe synspunkter
Han kunne forfekte skarpe synspunkter og var en talefør forsvarer av ytringsfriheten. I 2012 ga han ut boka Det som står på spill med terrorangrepet mot regjeringskvartalet og Utøya som bakgrunn. Her poengterte han hvor viktig det er å diskutere og å kunne være uenig. Det verste er likegyldighet, mente han.
Hylland Eriksen ble født 6. februar 1962 på Nøtterøy i Vestfold. Han begynte som skribent i den antiautoritære Gateavisa i slutten av tenårene og var redaksjonsmedlem fra ca. 1982 til 1988.
Han var redaktør for Samtiden, Norsk Antropologisk Tidsskrift (1993–1997), Journal of Peace Research (1994–1998) og Ethnos (fra 1997) og skrev eller redigerte 70 bøker på norsk eller engelsk. Det gikk i sakprosa, men to romaner rakk han også å få gitt ut.
Thomas Hylland Eriksen kunne mye om alt mulig. Han elsket å reflektere, bringe inn nye og overraskede perspektiver. Han nektet å plassere livet inn fasttømrede skjema og yndet å hente fram supplerende forestillinger.
I Syv meninger om livet skriver han om døden. Å filosofere er å forberede seg på døden, skrev han. Den som filosoferer ledes også inn i religionenes verden.
Thomas Hylland Eriksen hevdet religion dypest sett handler om noe annet enn overtro og vold, slik enkelte ateister vil ha det til. Religionen tilbyr takknemlighet, tilgivelse og ydmykhet, og den gjør det umulig for den enkelte å innse at vi er små, vi er ubetydelige, men vi inngår i en større helhet.
Annonse