Forvirret NHO uten trepartssamarbeid

NHO gjorde en feilvurdering om de trodde LO ville gå med på å skape usikkerhet om sykelønnsordningen.

Magne LerøAnsvarlig redaktør

Publisert 10.12.2024 – 11:15 Sist oppdatert 10.12.2024 – 11:40

Del på FacebookDel på TwitterDel på LinkedInDel på e-post

Annonse

Full lønn under sykdom er en rettighet LO langt på vei er rede til å gå i døden for. De betegner den som sentral i det norske velferdssamfunnet. LO-leder Peggy Hessen Følsvik sier full lønn under sykdom er fundamentet for avtalen om et inkluderende arbeidsliv (IA-avtalen) mellom staten og partene i arbeidslivet. 

Målet er å få ned sykefraværet. Det har ikke manglet på planer og tiltak, men sykefraværet har ikke gått ned. Det øker jevnt og trutt. Slik sett har avtalen vært mislykket.

Ved årsskiftet blir avtalen død og begravet, og det blir ikke holdt noen sørgestund i NHO-bygget på Majorstua.

NHO ga alt i september beskjed om at dersom partene ikke var rede til å vurdere endringer i sykelønnsordningen, ville de ikke inngå en ny IA-avtale.

LOs hellige ku

Trodde NHO-sjef Ole Erik Almlid at han skulle få LO med på å vurdere endringer i sykelønnsordningen? Visste han ikke at full lønn under sykdom har status som ei hellig ku i LO?

Trodde NHO-sjef Ole Erik Almlid at han skulle få LO med på å vurdere endringer i sykelønnsordningen?

Det må de ha visst i NHO. De må ha kalkulert med at LO ville sette seg på bakbeina og at IA-avtalen ville falle dø om.

Ikke en gang Høyre går inn for å droppe full lønn ved sykdom. Det er kun Venstre som går inn for det. I Frp er de i tvil.

Jobben til en fagforening er å kjempe til krampa tar en for å beholde de rettighetene man har. Det skal det ikke gis ved dørene.

I går ga LO klar beskjed om at de bryter alt samarbeid med NHO, med unntak av det som er lovbestemt. De lover et iskaldt klima i vårens lønnsoppgjør.

LO-leder Peggy Hessen Følsvik kaster ballen til Ole Erik Almlid. Det eneste som kan redde samarbeidet, er at NHO ombestemmer seg og slutter seg til en IA-avtale der det ikke legges opp til en utredning om endringer i sykelønnsordningen de neste fire årene.

Det kan umulig NHO godta. De vil ikke låse politikerne til ikke å gjøre endringer i sykelønnsordningen i kommende fireårsperiode.

Annonse

IA-avtalen kan ikke reddes

IA-avtalen kan ikke reddes. Det er imidlertid overraskende at LO ser seg tjent med å bryte samarbeidet med NHO. De gjør ikke det fordi de er frustrerte over at forhandlingene om IA-avtalen gikk i grus og at NHO på bakrommet forsøkte å bli enige med YS, Akademikerne og UNIO. De gjør det for å vise sin makt.

NHO, YS, Akademikerne, UNIO, Spekter og Virke skal vite at man ikke kommer noen vei om de ikke tar hensyn til det LO mener. Hvis LO sier det ikke skal utredes endringer i sykelønnsordningen, så skal det ikke det. I alle fall ikke når vi har en rødgrønn regjering.

Det er LO, ikke regjeringen representert med arbeidsminister Tonje Brenna, som er den reelle beslutningstakeren i slike saker. Peggy Hessen Følsvik sier det ikke så direkte, men det er det hun mener.

Ole Erik Almlid kom ingen vei med LO eller Tonje Brenna. Nå er det Høyre de må presse til å endre standpunkt.  Om Høyre åpner for å endre ordningen med full lønn under sykdom, vil dette bli en vinnersak for de rødgrønne ved valget neste år.

Ole Erik Almlid kom ingen vei med LO eller Tonje Brenna. Nå er det Høyre de må presse til å endre standpunkt.

På Politisk Kvarter på NRK i dag spinner Høyres nestleder, Henrik Asheim, i vei med å påstå at Tonje Brenna har mislykkes med å redde IA-avtalen og trepartssamarbeidet. Han stikker hodet i sanden for det faktum at det er LO Høyre er enige med, ikke NHO. Asheim kommer heller ikke opp med et eneste tiltak for å få ned sykefraværet. Det skal liksom være partenes ansvar.

Sluttet å snakke

Partene har sluttet å snakke sammen. Nå ligger saken på politikernes bord. Det politiske flertallet er har så langt vært rede til å bruke rundt 70 milliarder på sykelønn hvert år. Mål og ønsker om å få ned sykefraværet snakker alle politikere om.

Blir det regjeringsskifte neste høst, vil det nye arbeidsministeren sette i gang en utredning om hvilke grep som kan tas for å få ned sykefraværet. Da vil ikke dagens sykelønnsordning være fredet. Om en borgerlig regjering vil orke å gjøre endringer, er det ingen som for tiden kan si noe om.

Når LO bryter samarbeidet med NHO, er det et tap for begge parter. NHO kan ikke lenger få LO med på laget når de vil ha gjennomslag for saker i regjeringen.

Den kalde krigen mellom NHO og LO kan komme til å vare en stund. Det kan være at Tonje Brenna tar et initiativ når vårløsningen er i gang. Både staten og partene i arbeidslivet er tjent med å samarbeide. Selv om det er mye de er uenige om, er det utfordringer de best løser i dialog og samarbeid.