Hagen selger kunst – Reitan bygger kunstmuseum

Stein Erik Hagen selger seg ned som kunstinvestor og gjør Kunstsiloen enda større, mens Ole Robert Reitan åpner kunstmuseum i Trondheim. 

Rema1000-sjef, Ole Robert Reitan, nå også kunstinvestor med eget museum i Trondheim.Ole Berg-RustenMagne Lerøansvarlig redaktør

Publisert 09.12.2024 – 10:32 Sist oppdatert 07.01.2025 – 11:57

Del på FacebookDel på TwitterDel på LinkedInDel på e-post

Annonse

Stein Erik Hagen selger seg ned som kunstinvestor, mens Ole Robert Reitan åpner kunstmuseum i Trondheim.

Noe må milliardærene bruke pengene sine på. Kunst er et yndet investeringsprosjekt. Det er mye som forgår, men verdien på kunst består. Det er hovedregelen.

De rike investerer ikke i kunst for å tjene penger på det. De frykter heller ikke å tape stort på å samle på kunst. Ved å kjøpe kunst skaffer de seg kulturell kapital og framstår med et samfunnsmessig breddeengasjement langt ut over det å drive business.

Den som har drevet det lengst som kunstsamler, er Nicolai Tangen, for tiden sjef for Oljefondet. Hans gedigne samling, verdens største av nordisk modernisme, er plassert i Kunstsiloen i Kristiansand.

Stein Erik Hagen har også skaffet seg en solid kunstsamling. Den skal telle bortimot 2000 verk. Da han besøkte Tangen og Kunstsiloen i sommer, ble han imponert over det han så. Det endte med at Tangen fikk ønsket sitt oppfylt – å overta Hagens store samling av nordisk modernistisk kunst fra det forrige århundret. Denne delen av Hagens samling består av 333 verk. Tangen, eller rettere sagt Ako kunststiftelse, kjøpte kunstverkene for 240 millioner kroner.

Om Hagen har tjent eller tapt på transaksjonen, er umulig å si. Det er ikke sikkert han har brydd seg med å finne det ut. Det har vært særdeles lette forhandlinger, sies det. Tangen er ikke gjerrig når det er noe han har lyst på. Millioner, for ikke å si milliarder, har de nok av begge to.

7500 verk 

Kunstsiloen har nå 7500 kunstverk de skal ta vare på. Hagen har bidratt til at Kunstsiloen i enda større grad blir et «must» for de kunstinteresserte verden over.

Hagen har altså solgt seg ned som kunstinvestor. Han har milliarder nok til å bygge seg opp igjen, om han vil. Hvilke planer Hagen har for resten av sin kunstsamling, er ikke kjent. I 2016 var det snakk om at Hagens omfattende samling skulle plasseres i Nasjonalgalleriet. Men politikerne maktet ikke å samle seg om hva det gamle Nasjonalgalleriet skal brukes til. Hagen trakk seg tilbake.

På nyåret åpner Rema1000-sjef, Ole Robert Reitan, og hans tidligere kone, Monica Reitan, et kunstmuseum for internasjonal kunst og et eget Munch-rom i Trondheim.

Monica Reitan er kunsthistoriker. De begynte å samle kunst da de var kjærester i 20-årene. De skilte lag for 7 år siden, men er gode venner og samarbeider blant annet om det nye kunstmuseet.

De har pusset opp en staslig bygård i byen som nå skal huse et stort antall kunstverk. Reitan sier til Aftenposten at det kun er pur kjærlighet og lidenskap til kunsten og Trondheim som driver dem. Han vil ikke ut med hvor mange millioner de har brukt på å samle kunsten og få etablert museet.

Annonse

Nidarosdomen og kunsten

Nidarosdomen står øverste på lista over hva besøkende bør se om de kommer til byen. Reitan vil nok investere så pass at det nye museet deres kommer høyt opp på lista.

Er en tjukk i penger, kan en overnatte på eksklusive Britannia Hotel som Odd Reitan kjøpte i 2015. Han har pusset opp det staselige hotellet for en liten formue.

Det er privat kapital som har bygget Norge som kunstnasjon. Astrup Fearnley-museet i Oslo og Kistefos-museet som Christen Sveaas står bak, samler tusenvis av besøkende hvert år.

Christian Ringnes har etablert skulpturparken på Ekeberg. Eimund Sand er sammen med broren Vebjørn kunstnerisk ansvarlig for Roseslottet, et utendørs kunstprosjekt på Frognerseteren som tar for seg andre verdenskrig i Norge og verdiene landet mistet under okkupasjonen.

Landets rikeste, John Fredriksen, har brukt hundrevis av millioner på å kjøpe dyr kunst. Det er hans døtre, Kathrine og Cecilie, som fronter kunstsatsingen. De har inngått avtale med Nasjonalmuseet om å stille ut utenlandsk kunst for flere hundre millioner kroner. De har fått et eget rom til disposisjon.

I fjor ble det åpnet et museum som huser Odd Nerdrums kunst i Stavern.

Rikingene klarer å styre sin lyst etter å investere i kunst og kultur, med ett unntak. Petter Olsen har i år gått konkurs fordi han har brukt alle sine midler på å bygge ut Ramme gård i nærheten av Drøbak. Først satset han på økologisk landbruk. Deretter ble det ført opp flere nye, staslige bygninger, et utendørs amfiteater, et underjordisk museum med plass til en gedigen kunstsamling og et hotell med 42 rom.

Han har brukt 1,7 milliarder på å bygge opp Ramme gård. Det som felte ham, var et skattekrav på et par hundre millioner og at han fikk avslag på søknaden om momsrefusjon.

Skrik i original

Olsen har hatt i eie en omfattende samling av Munch-malerier, blant annet en original av Skrik. Den solgte han for en tid tilbake for å kunne finansiere driften.

Tidligere i år lå det an til at hele Munch-samlingen ville bli lagt ut for salg.

Så kom en annen riking, Kristian Siem, en venn av Petter Olsen, på banen. Han kjøpte like godt Olsens konkursbo med Ramme hotell, kunstsamlingen og Olsens barndomshjem.

Det var nok Olsen strålende fornøyd med. Livsverket hans består. Det er det viktigste, ikke at han står som eier.