Den nye sjefen for Kunstsiloen får 2,3 millioner i lønn, men bildekunst har hun lite greie på.
Maria Mediaas Jørstad er direktør for Kunstsilo i Kristiansand.Even Askildsen / Kunstsilo
Magne LerøAnsvarlig redaktør
Publisert 28.10.2024 – 10:45 Sist oppdatert 28.10.2024 – 11:53
Del på FacebookDel på TwitterDel på LinkedInDel på e-post
Annonse
Den nye direktøren for Kunstsiloen i Kristiansand, Maria Mediaas Jørstad, har ikke utdannelse eller erfaring innen bildekunst. Hun har utdanning innen teaterproduksjon, har vært sjefprodusent ved Nationaltheatret og ledet Talent Norge. Hun er i dag direktør i Nordisk Kulturfond.
Flere i det kunstfaglige miljøet mener Kunstsiloen er blitt rammet av en katastrofe ved ansettelsen av Jørstad, fordi hun ikke har kompetanse på kunst.
– Blir det enda en direktør uten kunstkompetanse, kan Kunstsilo gå og legge seg, sa kunstkritiker Lars Elton til Klassekampen dagen før ansettelse, sannsynligvis «på vegne av vanvittig mange» kunstkritikere.
Jørstad erstatter Reidar Fuglestad. Han hadde heller ikke spesielt god greie på kunst. Han var i en årrekke direktør for Dyreparken, ekspert på opplevelser og å tiltrekke seg publikum, med andre ord. Det var en slik leder initiativtakerne til Kunstsiloen trengte.
Utmerket med Fuglestad
Det har gått aldeles utmerket med Fuglestad som leder for Kunstsiloen. Antall besøkene er over all forventning. Kunstsiloen har plassert seg på det internasjonale kulturkartet. Alt i sommer fikk de plass på den berømte listen til Times over de 100 beste stedene å besøke i verden.
I dag er verken Nasjonalmuseet, Munchmuseet, Kode eller Sørlandets Kunstmuseum ledet av en kunsthistoriker. Fra det kunsthistoriske miljøet lød i vår det nærmest som et krav at den nye sjefen for Kunstsiloen måtte ha kunstfaglig kompetanse. Det ble pekt på at det var særdeles viktig ettersom Trude Glomnes Uglestad sa opp stillingen som kunstnerisk direktør for to år siden.
I et innlegg publisert i Aftenposten skrev flere professorer og direktører knyttet til kunstfeltet at de ser med uro på utviklingen i norske museer fordi det kunstfaglige perspektiv skjyves i bakgrunnen.
Da stillingen som direktør for Kunstsiloen ble lyst ut, sto det at de søkte etter en «ambisiøs og resultatorientert leder». Det ble ikke stilt krav om kunstfaglig kompetanse, men det sto at det er ønskelig at «kunst engasjerer deg».
Det ble protestert høylytt fra kunstmiljøet. Ansettelsesprosessen ruller i gang slik styret la opp til.
Annonse
Flere protester
Så kom protestene mot at styret ikke ville offentliggjøre søkerlisten. Den kunne de holde hemmelig siden Kunstsiloen ikke er en offentlig eid virksomhet.
Protestene gjorde ikke inntrykk på styret. De har ansatt den de mener har de beste forutsetningene for å lede Kunstsiloen.
Styreleder Stein Olav Henrichsen sier til Klassekampen at Maria Mediaas Jørstad passer perfekt til jobben. Hun har lang og solid ledererfaring fra ulike virksomheter og kan vise til gode resultater.
Jørstad gir uttrykk for at hun er sterkt motivert for å lede det hun kaller et «unikt øyeblikk i Kunst-Norge». Hun føler hun har fått en sjanse som man får bare én gang i livet.
Verken hun eller Henrichsen gir et klart svar om det skal lyses ut en stilling som kunstfaglig direktør. Jørstad vil bli kjent med jobben og så finne den beste måten å knytte kunstfaglig kompetanse til huset på.
Donatella De Paoli, førsteamanuensis ved Institutt for ledelse og organisasjon ved Handelshøyskolen BI, har tidligere sagt til Samtiden at hun tror det blir mer fokus på lederrollen i kunst og kultur framover. Hun tror tiden er forbi da det først og fremst var bakgrunn fra «rett» kunstbransje som var det som måtte til for å få legitimitet i kunstlivet.
En toppleder for en stor organisasjon i dag kan ikke i fred og ro fordype seg i faglige spørsmål. En er blitt leder for en «stor butikk». Media skal håndteres, konflikter løses, en må forholde seg til ulike interessegrupper, sponsorer og myndigheter og drive målbevisst økonomistyring.
Maria Mediaas Jørstad får 2,3 millioner kroner i lønn. Reidar Fuglestad tjente mer enn tre millioner i året. Styret mente det får da være grenser for hvor mye de de skal gå ned i lønn.
De tenker stort om Kunstsiloen. Derfor har de gitt sin nye sjef en lønn som ligger nærmere sjefen for Nasjonalmuseet enn direktøren for Astrup Fearney-museet i Oslo.
En lønn på 2,3 millioner signaliserer at Kunstsiloen ikke bare er kunst. Den er også butikk. I kunstnerkretser ristes det oppgitt på hode over «butikkdelen» og lønnen. Men det blir ikke hørt.