Ifølge NHO og Høyre vil solen skinne over Norge om det blir gitt det de kaller vekstfremmende skattelettelser. Regjeringen mener næringslivet har gode nok betingelser.
Statsminister Jonas Gahr Støre (f.v.) Svein Tore Holsether, kronprins Haakon, ordfører i Oslo Anne Lindboe og administrerende direktør i NHO Ole Erik Almlid under NHOs årskonferanse i Oslo Spektrum onsdag.Lise Åserud
Magne LerøAnsvarlig redaktør
Publisert 08.01.2025 – 13:47 Sist oppdatert 08.01.2025 – 14:20
Del på FacebookDel på TwitterDel på LinkedInDel på e-post
Annonse
Utenfor Spektrum der samfunnseliten satte hverandre stevne på NHOs årskonferanse, hadde noen hundre demonstranter samlet seg for å protestere mot endringer i sykelønnsordningen som de mener NHO ivrer for.
Vi ivrer ikke for det, vil NHO-sjef Ole Erik Almlid si. Han vil bare ha utredet hva vi kan gjøre for å få ned sykefraværet og vil ikke frede sykelønnsordningen.
Sykelønnsordningen ble knapt nevnt på konferansen der tema var «konkurransekraft.» Men NHO-sjefen Ole Erik Almlid snakket varmt om trepartssamarbeidet som for tiden sliter i motbakke.
– Når utfordringen er som vanskeligst, da er samarbeid viktigst, sa han. Hadde LO-leder Peggy Heggen Følsvik vært i salen kunne hun klappet for det.
Møte med Brenna
Arbeidsminister Tonje Brenna innkaller partene i arbeidslivet til nye samtaler om IA-avtalen i slutten av januar. LO har gjort det klart at de ikke skriver under en IA- avtale uten at dagens sykelønnsordning fredes i fire år.
Hvis NHO vil ha en avtale, må de gå med på det. Det er uklart om Ole Erik Almlid har innsett det. Han kommer ikke unna med å snakke varmt om trepartssamarbeidet, tillit og IA-avtalen.
Almlid gjentok for ørtende gang at formuesskatten må skrotes, i alle fall på arbeidende kapital. Han vil også at utbytteskatten skal reduseres.
Ved å ta til orde for endringer både av formuesskatten og utbytteskatten, markerer NHO seg som en interesseorganisasjon for aksjonærer og kapitaleiere.
NHO er overbevist om at redusert formuesskatt og utbytteskatt vil styrke konkurransekraften. Det tror ikke statsminister Jonas Gahr Støre, som også holdt et foredrag på konferansen. Han mener næringslivet i Norge har gode betingelser og at formuesskatten ikke har den konkurrensedempende virkning som NHO vil ha det til.
Støre mener det er viktig at selskapsskatten på 22 prosent ligger fast. Høyre har åpnet for at selskapsskatten kan økes for å kompensere for redusert formues- og utbytteskatt.
Annonse
Støre forsvarer
Støre forsvarte enda en gang regjeringens politikk, som han mener den beste både for befolkningen og bedriftene. Støre vender det døve øret til NHOs krav.
NHO minner om at bedriftene bruker 20 milliarder på skjemaveldet og ber om at det tas grep for å få ned disse kostnadene. Den slags kan Støre være med på.
Alle er skjønt enige om at vi må få ned sykefraværet og at vi må få flere av de 700.000 som er på trygd til å jobbe. Men ingen vet hvilke grep som må tas.
I sin tale pekte Almlid på at vi er i ferd med å tape billig kraft som et konkurransefortrinn. Mer sa han ikke om det, for NHO vet ikke hva de skal mene om strømpolitikken. De er like sterke tilhengere av EØS-avtalen og samarbeid med EU som Jonas Gahr Støre er. Den prisen vi sannsynligvis må betale er energipriser omtrent på nivået i Tyskland.
Bekymringen over tapt konkurransekraft er ikke spesiell for Norge. Det er et problem for hele EU, om ikke EU klarer å ta grep for å styrke sin konkurransekraft i forhold til USA og Kina.
Flere merket seg den svenske investorens Jacob Wallenberg, som tok til orde for at EU må utforme en selvstendig politikk i forhold til Kina og ikke bli et haleheng til USA.
Konkurransefortrinn handler også om å posisjonere seg riktig i forhold de de store aktørene i den globale handelen.