Mektige Musk øker sin politiske makt – men mister mediemakt

Elon Musk troner på toppen i næringslivet og er i ferd med å skaffe seg betydelig politisk makt, men mediemakten han skaffet seg ved å kjøpe Twitter, skrumper inn.

Magne LerøAnsvarlig redaktør

Publisert 21.11.2024 – 10:33 Sist oppdatert 21.11.2024 – 12:09

Del på FacebookDel på TwitterDel på LinkedInDel på e-post

Annonse

ANALYSE:  The Guardian slutter med å legge ut redaksjonelt innhold på X, tidligere Twitter. De mener ulempene er større enn fordelene og peker på at X inneholder store mengder konspirasjonsteorier fra ytre høyre. De har hatt 80 ulike X kontoer med til sammen 27 millioner følgere.

Ifølge NTB ha spanske Vanguardia gjort det samme. Dagens Nyheter i Sverige mener X er blitt et ekstremt sted for meningsdannelse . – Etter at Elon Musk overtok, har plattformen i økende grad smeltet sammen med de politiske ambisjonene til Donald Trump og Musk, sier sjefredaktør Peter Wolodarski. Han legger til at de heller vil miste lesere enn å fortsette på et desinformasjonsnettverk.

Elon Musk kjøpte Twitter i 2020 og byttet navn til X. Målet var 1 milliard daglige brukere i løpet av 2024. Ifølge Fortune var det ikke mer enn 164 millioner brukere innom på valgdagen 7. november. Da Musk overtok selskapet, kuttet han kraftig i moderering av innhold fordi han mente det var i strid med ytringsfriheten.

Fortsatt nedgang

Flere medieanalytikere spår at nedgangen i antall brukere vil fortsette. En rekke kjendiser, fotballklubber, filmfestivaler og interesseorganisasjoner har lagt ned sine kontoer. Mange annonserer nye kontoer på Blue Sky og Threads. Disse opplever stor vekst, men de er fortsatt små sammenlignet med X.

Donald Trump har gitt Elon Musk en posisjon i regjeringen. Om Musk vil få spille en sentral rolle, gjenstår å se. Det vil avhenge av hvor mye makt Trump vil gi ham i arbeidet med å effektivisere offentlig sektor. Det vil også være avgjørende hvor dyktig Musk viser seg å være.

Det er også et åpent spørsmål om X i praksis vil bli et talerør for regjeringen eller kun for Elon Musk. Donald Trump har sitt eget sosiale medium.

Musk er et forretningstalent utenom det vanlige. Det er Tesla beviset på. Han har tjent uhorvelig mange milliarder og er blitt verdens rikeste mann. Butikk kan han.

Som medieleder er Elon Musk under pari. Nå vender er økende antall redaktører og journalister ham ryggen. Så langt har han mislykkes med X.

Annonse

Selvbilde i megaklassen

I likhet med Donald Trump har Elon Musk et selvbilde i megaklassen. Han er blitt synlig for all verden gjennom Tesla. Gjennom satellittsystemet Starlink har han sikret seg global innflytelse i kommunikasjonsmarkedet. Med X ville han ta en posisjon i det globale mediemarkedet. Ved å støtte Donald Trump har han skaffer seg en synlig posisjon på toppen i amerikansk politikk.

Musk har ikke erfaring fra eller spesielt god peiling på offentlig sektor. Han har neppe den innsikten som kreves for å reformere amerikansk forvaltning. Men Trump lar ham prøve seg. Det kan bli riktig ille. Eller han kan få til noe ved å bruke øksa på en måte ingen andre ville tatt sjansen på.

Verdens rikeste mann som har gått på trynet som medieleder, vil bli en politisk reformator. Ambisjonene er det ikke noe i veien med.