Når kirkemusikkutdanningen bygges ned, rammer det kulturlivet i bygde-Norge, flere kirker kan bli avviklet og kunsten får traurigere kår.
NTNU dropper utdanning innen kirkemusikk fra høsten 2026.Gorm Kallestad
Magne LerøAnsvarlig redaktør
Publisert 08.11.2024 – 10:13 Sist oppdatert 08.11.2024 – 10:24
Del på FacebookDel på TwitterDel på LinkedInDel på e-post
Annonse
Høsten 2026 skal kirkemusikkutdanningen ved NTNU legges ned. Grunnen er få søkere og at NTNU må kutte kostnader.
Det er forståelig at NTNU velger å kutte kirkemusikkutdanningen når bevilgningene ikke strekker til. NTNU har ikke ansvar for hvilke konsekvenser manglende utdanning har for samfunnet samlet sett. Det er et politisk ansvar.
Forsknings- og høyere utdanningsminister Oddmund Hoel (Sp) tar til etterretning NTNUs beslutning. Han har i Stortinget vist til at det gis utdanning i kirkemusikk i Oslo.
Det er ikke snakk om å droppe kirkemusikkutdanningen nasjonalt. Men når studietilbudet skaleres ned, betyr det at det vil bli utdannet færre kirkemusikere enn det er behov for.
Ingen krise
Det utløser ikke krisetenkning verken hos Hoel aller andre i regjeringen. Vi vil mangle tusenvis av fagfolk framover.
Rundt om i landet betyr kirkemusikerne mye for det lokale kultur- og musikkliv. De driver kor, medvirker i kulturarrangementer ut fra kompetanse og interesse og underviser på kulturskolene.
Vi har om lag 1600 kirker med orgler her i landet. Det er en del som kan spille piano utover til eget husbruk. Men de kan ikke traktere et orgel.
Høymessene i Den norske kirke er langt opp med sikte på at en organist medvirker ved siden av en prest. Det blir stusselig om orgelet skal erstattes med piano. En hel kirkemusikalsk tradisjon forsvinner. Det er slikt som fører til at færre møter opp og at flere kirker etter hvert ikke vil være i bruk.
Det vil bli en sammenheng mellom mangel på organister og stengte kirker.
Ansatte ved NTNU håper regjeringen vil gripe inn. Det vil neppe skje, heller ikke om vi skulle få et regjeringsskifte.
Det kommer heller ikke til å skje at Den norske kirke gir et tilskudd til NTNU for at de skal ta opp igjen kirkemusikkutdanningen. Kirken selv strever økonomisk. Dessuten vil de holde fast på prinsippet om at samfunnet sørger for de grunnutdanninger som trengs for å kunne jobbe i Den norske kirke.
Unntaket vil være om det blir for få studieplasser i teologi slik at det av den grunn blir mangel på prester.
Annonse
Flere lærere og sykepleiere
Myndighetene vil at flere skal ta lærer- og sykepleieutdanning. Så langt har de lykkes lite med det. Framover kan vi forvente at myndighetene er rede til å bruke mer ressurser for å få unge til å utdanne seg til de yrker samfunnet trenger mest. Det er ikke organister.
Spørsmålet er om vrakingen av kirkemusikkutdanningen ved NTNU er et varsel om at det er humaniora-fagene som i første rekke vil bli rammet av sparekniven framover.
Finansieringsordningen for akademia legges om. Det kan bety at universitetene fristes til å legge ned eller nedprioritere utdanninger innen kunst, kultur, musikk, arkitektur og design. For å motvirke dette har det vært snakk om en øremerket tilleggsbevilgning. Det har vi ikke sett mye til.
Det ser ut til at regjeringens plan er å bygge ned disse utdanningene. Opposisjonen setter seg ikke på bakbeina.