Når finansminister Trygve Slagsvold Vedum setter seg på bakbeina, blir det ikke et nybygg for Nationaltheatret til 10 milliarder kroner, men mer enn en museumsaktig utbygging til 3 millioner kan det bli.
Finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) trer inn på kulturministerens område.Fredrik Varfjell
Magne LerøAnsvarlig redaktør
Publisert 30.10.2024 – 10:33 Sist oppdatert 01.11.2024 – 08:24
Del på FacebookDel på TwitterDel på LinkedInDel på e-post
Annonse
Selv om Høyre og diverse kulturpolitikere har sablet ned planene om å pusse opp Nationaltheatret, bygge en ny scene under jorden på Tullinløkka som skulle knyttes sammen med Nasjonalgalleriet til den nette sum at 10 milliarder, har kulturminister Lubna Jaffery vegret seg for å ta livet av tidligere kulturminister Anette Trettebergstuens storslåtte planer.
Hun har ikke ønsket å legge seg ut med teatersjef Kristian Seltun som nærmest har argumentert med at «det må bli sånn» for å redde Nationaltheatret fra en katastrofe.
Vedum skar igjennom
Det ble Trygve Slagsvold Vedum som skar igjennom. En kunne forventet at det var kulturminister Lubna Jaffery som hadde frontet en avvikling av de storslåtte planene. Det som skjer, er at Vedum bytter ut finansministerhatten med partilederhatten.
Som partileder har han ikke har noe imot å stå fram som bøddel for et nybygg i hovedstaden til 10 milliarder kroner. Dette er en god sak for Sp å profilere seg på. Kanskje er Lubna Jaffery glad for at Vedum tok jobben med å sende sjokkbølgen over teatermiljøet i Oslo.
I ti år har politikerne snakket om at det haster med å rehabilitere Nationaltheatret. Nå må de komme i gang. Finansministeren ønsker en antikvarisk rehabilitering av den historiske bygningen og foreslår at teateret leier eksisterende scener i byen mens arbeidet pågår, i stedet for å bygge nye.
Problemet er at det ikke er mulig å søke på Finn etter ledige teaterscener. Det er ingen ledige, sier Kristian Seltun til Klassekampen i dag. Så det regjeringen legger opp til om Trygve Slagsvold Vedum får viljen sin, er masseoppsigelser, slår han fast.
Det tar tre, kanskje fire år å rehabilitere Nationaltheatret. En utfordring er å finne ut hva skuespillerne skal foreta seg de årene teateret er stengt. De kan ikke holde det gående med friluftsteater i vinterkulden. Hvis Oslo kommunen holder fast på å kutte budsjettet til Oslo Nye Teater med over 30 millioner kroner, blir det i det minste en ledig scene i Oslo sentrum.
Men selv om Nationaltheatret blir rehabilitert, vil det ikke tilfredsstille kravene til et moderne teater med dreiescene og plass til i alle fall 700 publikummere.
Annonse
Utbygging på eksisterende tomt
Det er mulig å bygge ut Nationaltheatret på den tomten det står. Det bør vurderes om kostandene med det står i forhold til hvilke muligheter det gir for antall plasser og tekniske løsninger.
En annen mulighet er at det bygges et nytt, moderne Nationaltheatret i nærheten av Ring 3, i Økernområdet for eksempel. Det kan en kanskje få for 3-4 milliarder.
Det er forståelig at ledelsen ved Nationaltheatret mener de må få en scene som tilfredsstiller dagens krav. De må imidlertid innse at planene for et underjordisk bygg på Tullinløkka er stein dødt.
Ledelsen ved Oslo Nye Teater må innse at Oslo kommune vil kutte kraftig i bevilgningene. De må kutte ut en scene.
Det er etter hvert mange i kulturlivet som må forholde seg til stammere budsjetter – og en finansminister som mener at Oslo ikke kan få enda et dyrt og flott kulturbygg.