Valgerd Svarstad Haugland trekker seg, det akter ikke Jonas Gahr Støre å gjøre, mens Sylvi Listhaug seiler opp som statsministerkandidat.
Magne LerøAnsvarlig redaktør
Publisert 20.12.2024 – 11:28 Sist oppdatert 20.12.2024 – 11:48
Del på FacebookDel på TwitterDel på LinkedInDel på e-post
Om vi hører det Støre sier, skal han bruke juleferien på å stålsette seg, holde fast på det han har bestemt seg for og sette sine motstandere på plass.
Mediene legger seg virkelig i selen for å holde liv i striden rundt Jonas Gahr Støre som partileder. Det er riktignok lite nytt de anonyme kildene kan bidra med. Det viser seg også at de anonyme ikke har full oversikt.
Det var opplest og vedtatt i mediene at fylkespartiet Vestland vil skifte ut Støre, men Klassekampen kan fortelle etter å ha snakket med de fleste styremedlemmene, at det er et klart flertall hos dem for at Støre skal fortsette.
Det går heller ikke de anonyme aksjonistenes vei. VG har publisert en meningsmåling som viser at flertallet av Aps velgere vil beholde Støre. NRK presenterer en måling som viser at 58 prosent av medlemmene vil ha Støre som partileder, mens 21 prosent vil at Tonje Brenne skal overta.
Motiverte Støre
På torsdagens pressekonferanse der Støre oppsummerte det siste halvåret i politikken, gjentok han enda en gang at han er motivert for å være partileder og statsminister, har planer om å fortsette og tror han går til valg til høsten som partileder. Samtidig understreket han at det er landsmøtet som velger partileder. Med andre ord, selv om han ikke sa det rett ut: Det er landsmøtet som må bære meg ut om de ikke vil ha meg.
Selv om Støre er så klar som det er mulig å være, maser mediene om at han skal bruke juleferien til å tenke seg om. Om vi hører det Støre sier, skal han bruke juleferien på å stålsette seg, holde fast på det han har bestemt seg for og sette sine motstandere på plass.
Fem siste ledere fra Magne Lerø
- Støre med Stoltenberg i stjerneglans
- Magne Lerø: Ingen kursendring med Stoltenberg på laget
- Magne Lerø: Jens Stoltenberg – gullgutten på andreplass
- Magne Lerø: Støres snedige populistiske strømgrep
- Seierherren seiler inn i uklart EU-farvann
På pressekonferansen varslet ikke Støre noen endringer i regjeringens politikk: Forsvarte energisystemet, avviste lederstrid og ga sykelønnsgaranti
Støre regner med, muligens er der bare et håp, at velgerne før september neste år har innsett at regjeringen fører den politikken land og folk er best tjent med.
Jeg skrev en leder denne uka der jeg kalte Sylvi Listhaug for «de urealistiske løsninger profet»: Magne Lerø: Sylvi Listhaug – de urealistiske løsningers profet.
Støre er fornøyd med at det er denne profetinnen han skal møte i duell framover. Forskjellene mellom Frp og Ap er betydelig større enn mellom Ap og Høyre. Støre kan håpe på at flere velgere foretrekker Ap når skillelinjene i politikken blir tydeligere.
Annonse
Solberg ut av skyggenes dal
For at ikke Erna Solberg skal havne i skyggenes dal, må hun framover si som Støre: Frps løsninger blir for enkle og vil ikke fungere i praksis.
Mens Frp kryper opp på 27-tallet i siste meningsmåling, nesten 7 prosent høyere enn Høyre, kommer ikke Listhaug høyere enn 22 prosent på Norstats måling for NRK om hvem velgerne foretrekker som statsminister. Her troner Erna Solberg øverst med 34 prosent, mens Jonas Gahr Støre får 28 prosent.
Vi kan nok regne med at Listhaug kryper oppover på denne målingen. Det er riktignok en del som antyder at Listhaug har nådd toppformen for tidlig. Det er lenge til valget i september.
Både Støre og Trygve Slagsvold Vedum sier at folk flest bør kjenne på at en har fått bedre råd ettersom gode lønnsøkninger har kommet inn på konto. Når statistikken for julehandelen legges fram, kan det være den viser det.
Støre og Vedum, og folk flest for øvrig, venter intenst på at Norges Bank skal sette ned renten. Da kan Trygve Slagsvold Vedum komme til å invitere pressen på bløtkake for å feire at regjeringen har lykkes med sin politikk.
Rentenedsettelse
Den store debatten blant økonomer denne uken har vært om det blir to, tre eller fire rentenedsettelser neste år og når det skjer. Noe skal finansjournalister skrive om. Her i landet er der flere eksperter på renten enn på Trump. Det sier ikke lite.
I LO er de fortsatt sure og sinte på NHO som kan tenke seg å endre sykelønnsordningen. De kommer ikke til å delta på middagen på NHOs årskonferanse i januar. Istedenfor skal de stå utenfor og demonstrere.
Vi har ellers den uke notert oss at høyresiden vinner terreng også i fagbevegelsen: Også i fagbevegelsen vinner høyresiden terreng
Mediene er selvsagt lite fornøyd med at Valgerd Svarstad Haugland trakk seg som statsforvalter uten at de fikk tid til å mene at hun burde trekke seg. Hun sa takk for seg da hun forsto at hun ikke lenger hadde tillit hos digitaliserings- og forvaltningsminister Karianne Tung (Ap). Valgerd Svarstad Haugland tok ansvar, men serverte regjeringen et spark på leggen da hun gikk ut døren med å si at det var «en varslet katastrofe» de var vitne til. Hun har i lang tid bedt om økte ressurser for å gjøre jobben de er pålagt.
Selv hevder jeg at Svarstad Hauglands avgang bør være en vekker for politikere som pøser på med rapportering og kontroll slik at ikke en gang landets voksende tilsynsregime har nok penger til å følge loven: Valgerd Svarstad Haugland Trekker Seg: Manglende Ressurser og Saksbehandlingsfeil
Vi har satt søkelyset på forholdene i skolen siste uke: Norsk skole i krise: Er kunnskapsløftet en blindvei? Ein skule med appell?
Å være rektor er særdeles krevende jobb i en tid hvor bevilgningene ikke strekker til. Flere rektorer sier rett ut at de bryter opplæringsloven titt og ofte. Vi har i fem artikler sett nærmer på rektorkrisen: Tags: rektorkrisen
På slutten av året henter vi fram fra arkivet kraftsalven fra Tom Kraft som hevder at vi har utviklet en lederideologi som infiserer det norske samfunnet: Kraftsalve om norske ledere: Vi har en lederideologi som infiserer det norske samfunnet
Nynorskfolket kan glede seg over at de har fått Sophie Elise på laget. Hun synes det er så fint å lese nynorsk. Det meldes om økt salg på de bøkene hun leser.
Vi legger ut nye saker neste uke, men neste nyhetsbrev kommer først mandag 30. desember.
Vi ønsker våre lesere en god jul.