på lydbok med Hamsuns egen stemme
Ved hjelp av kunstig intelligens lanserer Legatum Publishing lørdag Sult som lydbok på engelsk der Knut Hamsun selv står for innlesningen.
Magne LerøANSVARLIG REDAKTØR
Publisert 02.08.2024 – 07:49 Sist oppdatert 05.08.2024 – 08:54
Del på FacebookDel på TwitterDel på LinkedInDel på e-post
Annonse
Lørdag 4. august er det 165 år siden Knut Hamsun ble født. Legatum Publishing mener det er en passende dag for å lansere sin nye lydbokserie Vox Machina der forfattere selv leser sine bøker. Ved hjelp av kunstig intelligens er det mulig å hente fram forfatteres stemme og la de lese bøker de selv har skrever. Knut Hamsun er først ute.
Kombinasjonen ny teknologi pluss verdenskjent forfatter har vakt oppmerksomhet. Nyskapningen er blitt omtalt i flere internasjonale medier.
«Gårsdagens ‘umulige drøm’ har blitt virkelighet, og i denne lydboken får dere høre KI bruke den faktiske stemmen til Hamsun for å lese boken. Da vi jobbet med materialet, var maskinens evne til å ‘leve seg inn i innholdet’ til tider svært overraskende. Som om den forstod følelsene og innholdet. Alkymien fungerte: vi kombinerte Hamsuns ord med Hamsuns stemme og brakte til liv (på engelsk) en del av Hamsuns ånd», skriver Legatum i en pressemelding.
Manglende respekt
Det ble tilløp til rabalder da Legatums planer ble kjent. Noen pekte på at Legatum Publishing er et høyreorientert forlag og at utgivelsen var et forsøk på å utnytte Hamsun. Hamsun endte som kjent opp på den politiske høyresiden og med å forsvare nazismen.
Andre mener det vitner om manglende respekt for forfatteren å «stjele» og utnytte stemmen hans kommersielt.
Når vi i familien tydelig gir uttrykk for at dette er kynisk utnyttelse, synes jeg det er svært hensynsløst å ikke respektere det.
Regine Hamsun, Hamsuns barnebarn
En tredje gruppe skeptikere er de som vender tommelen ned for å digitalisere innlesningen av lydbøker.
Hamsuns familie betegner prosjektet som «grotesk» og et overgrep.
– Vi finner det utrolig smakløst å lage en AI-generert stemme av vår bestefar med tanke på at han var hørselshemmet, med en røst som var preget av dette. Når vi i familien tydelig gir uttrykk for at dette er kynisk utnyttelse, synes jeg det er svært hensynsløst å ikke respektere det, sier Hamsuns barnebarn, Regine Hamsun, til VG i forbindelse med utgivelsen.
Lørdag åpner også Hamsundagene på Hamsunsenteret som ligger på Hamarøy der Hamsun vokste opp. De støtter ikke utgivelsen og ønsker ikke noe samarbeid med Legatum Publishing.
Forlegger Tore Rasmussen peker på at opphavsrettighetene til bøker er frie 70 år etter forfatterens død. Vi har ikke noe lovverk som forbyr bruk av en forfatteres stemme så lenge etter hans død. Flere jurister peker på det samme.
Annonse
Mer kunstig intelligens
Bruk av kunstig intelligens til innlesing av lydbøker vil vi se mer av. De færreste har imidlertid et forhold til forfatteres stemme. Derfor er det ikke gitt at dette blir en suksess. Det kan en aldri vite på forhånd. Det avgjørende vil være om forfatteren har en stemme som er god å høre på. Da vil nok mange som akter å lese Sult på engelsk, velge utgaven der Hamsun selv leser.
Tore Rasmussen har store forventinger til den nye lydbokutgaven. Han har som mål å gi ut flere av bøkene Hamsun skrev og andre bøker av kjente forfattere han tror det er interesse for. Han never Eskimoliv av Fridtjof Nansen og Jungelboken av Rudyard Kipling.