Kunstnere ber Møller Eiendom revurdere samarbeidet med Fotografiska Museum på grunn av syltynne relasjoner til Israel. Kunstnere bør ikke pakke bort sin evne til saklig refleksjon og hengi seg til emosjonell drevet boikottiver i den gode saks tjeneste.
Magne LerøAnsvarlig redaktør
Publisert 02.10.2024 – 11:10 Sist oppdatert 02.10.2024 – 12:53
Del på FacebookDel på TwitterDel på LinkedInDel på e-post
Annonse
Privateide Fotografiska Museum åpnet for første gang dørene i Stockholm i 2010. Senere er museet etablert i Tallinn, New York, Berlin og Shanghai. I 2027 skal de flytte inn i gamle Deichman, som eies av Møller Eiendom og får navnet fotohuset Deich. Styreleder Harald Møller har selv en samling på omtrent 1000 fotografier som ble en del av museet.
I Klassekampen i dag ber 27 kunstnere, blant annet noen som er representert i samlingen, Møller om å droppe samarbeidet med Fotografiska Museum.
Yoram Roth, styreleder og majoritetseier i Fotografiska, hevder «Oslo er en kulturby på frammarsj, og Fotografiska vil passe perfekt inn i byens levende kunst- og kulturliv».
Kunstneren mener Roth støtter «rendyrket sionisme». De viser til at han er sponsor av Taglit Birthright Israel, som tilbyr unge jøder en gratis dannelsesreise til Israel. På turen får de utdelt et kart der Vestbredden ikke lenger finnes.
Sionistiske verdier
– Eieren av Fotografiska forfekter med andre ord sionistiske verdier som vi må ta avstand fra i en tid med massemord i Gaza og en potensiell storkrig i Midtøsten, sier kunstner Jan Christensen. Også kunstnere som Vanessa Baird, Ahmed Umar, Knut Bry, Fin Serck-Hanssen og Jumana Manna har signert innlegget i avisen.
Jan Christensen sier at han ønsker et fotomuseum i lokalene til gamle Deichman velkommen og hevder Møllers egen samling er en tilstrekkelig basis.
Kunstnerne synes ikke Fotografiska holder kunstfaglig mål. Christensen sier de ikke viser kunst som utfordrer kunstdiskusjonen og at strategien deres er mer forflatet og turistvennlig formidling.
Vibeke Tandberg er representert i Møllersamlingen og har signert innlegget.
– Fotografiska vil kalle seg et museum, men de likner mer på McDonald’s. De har verken samling eller en kunstnerisk profil. Nå prøver de å kjøpe seg kredibilitet gjennom Møllersamlingen. Det er dumt at Møller faller for det, og det er synd for oss som er i samlingen, sier hun til Klassekampen.
Pål Bøe, markedsdirektør i Møller Eiendom, peker på at Fotografiska er en anerkjent formidler av fotografi og fotokunst og at de ser fram til å bringe fotografi i verdensklasse til Oslo, samtidig som norske kunstnere får en ny arena der de kan nå ut til et bredt publikum».
Det skjer rett som det er at kunstnere tar til orde for boikott. Det ender som regel opp som slag i løse luften.
Annonse
Kjedelig for Møller-gruppen
Det er selvsagt kjedelig for Møller-gruppen at de får kritikk fra kunstnere som de samarbeider med, men dette er en kritikk de vil riste av seg. Det er et for spinkelt grunnlag for å kreve at Møller skal bryte samarbeidet med Fotografiska.
Om det er Israel kunstnere vil ramme, har de havnet temmelig langt ute på jordet. For Israel er slikt mindre plagsomt enn en flue i sommervarmen. De bryr seg ikke med slikt.
Yoram Roth vil heller ikke ta til tårene om Møller Eiendom skulle droppe avtalen.
Dette er en sak mellom norske kunstnere og Møller Eiendom. Ingen andre bryr seg.
Yoram Roth er en gründer og investor innen kultur- og utelivssektoren med base i Berlin. Han er en fotograf som har utmerket seg. Fotografiska er et av prosjektene han er involvert i. Han støtter ideelle foretak og hjelpeorganisasjoner som Taglit-Birthright, Human Rights Watch og Be An Angel. Sistnevnte gir ulike typer hjelp til flyktninger i flere land.
Taglit-Birthright lar unge med jødisk opprinnelse få en 10 dagers tur til Israel for at de skal bli kjent med sine røtter og situasjonen i Israel.
Fotografiske har ikke noe med disse organisasjonene å gjøre.
Kunstnerne som ber Møller Eiendom bryte med Fotografiska må ha mer å fare med en å videreformidle et rykte om at de som reiser med Taglit-Birthright har med seg et kart der Vestbredden ikke lenger finnes. De bør kunne komme opp med noen uttalelser fra Yoram Roth som begrunnelse for å hevde han er en sionist med meninger som ikke kan godtas. Det er grunn til å minne om at Yoram Roth har vært med å ansette en palestinsk museumsdirektør, Yousef Hammoudah, i Berlin. I fjor sto de to sammen, som jøde og palestiner, med en felles oppfordring for toleranse og fred, og viste til at de gjennom sitt samarbeid «bruker kunst for å fremme et fritt, fredelig samfunn».
Kunstnerne er også på tynn is når de knytter Fotografiska Museum til en organisasjon museet ikke har en forbindelse til. Den form for intrikate forbindelseslinjer var noe Stasi i sin tid drev med i Berlin når de kokte i hop anklager mot folk de ville sette kloa i.
Det er lov for kunstnere å mene at vi ikke trenger en kommersielt drevet fotografimuseum i Oslo. Men å sause dette sammen med bindinger til Israel er kortslutning. Den begrunnelsen de bringer til torgs i sitt innlegg preges av et intellektuelt sammenbrudd.
Det er forståelig at kunstnere som andre reagerer på Israels krigføring for tiden. Men kunstnere bør ikke pakke bort sin evne til saklig refleksjon og hengi seg til emosjonell drevet boikottiver i den gode saks tjeneste.