Verbum forlag trekker restopplaget av Kristuslegender, skrevet av den svenske nobelprisvinneren Selma Lagerlöf (1858-1940), fordi de mener boken er rasistisk. Den beslutningen bør de omgjøre.
Verbum forlag avslutter salget av en utgave av Selma Lagerlöfs bok Kristuslegender.Verbum forlag
Magne LerøAnsvarlig redaktør
Publisert 25.11.2024 – 10:27 Sist oppdatert 25.11.2024 – 14:36
Del på FacebookDel på TwitterDel på LinkedInDel på e-post
Annonse
Kristuslegender er en bok med noveller over Jesu liv med utgangspunkt i skrifter utenom Bibelen og katolske helgenlegender. Her møter vi de tre vise menn, en av dem en «tykkleppet neger». Hver av dem får et ønske oppfylt i møte med Jesusbarnet i krybben. «Negeren» får bli en «vakker hvit mann».
Fungerende forlagssjef, Fredrik Berentsen, blir forferdet når Vårt Land forteller ham hva som står i boka de første gang ga ut i 1955, seinere i 2002 og 2011. «Det må ha skjedd en glipp», sier han og gir beskjed om at boken skal tas ut av salg.
Det er ingen tvil om at en slik tekst ikke ville blitt gitt ut i dag. Lagerlöf bruker ordnet «neger», men poenget hennes er ikke å proklamere at det er bedre å være hvit enn svart. Hennes utgangspunkt er teksten i Jeremia 13 kapittel og at ingen lytter til svarte mennesker. Maria og Jesus-barnet gjør det, og det forandrer mannens liv. Han var ikke den eneste på den tiden som så med misunnelse på de hvites privilegier.
Om det ikke er så galt som det høres ut, kommer en ikke utenom at den som leser dette i dag, uten å ha spesielt peiling på Bibelen eller det Selma Lagerlöf står for, oppfatter dette som rasistisk.
Verbum vil være på den sikre siden. De vil ikke risikere sitt omdømme. Derfor kansellerer de vinneren av Nobels litteraturpris i 1909.
Halvor Moxnes forsvarer
Pensjonert teologiprofessor Halvor Moxnes sier til Vårt Land at det er riktig å trekke boken fra markedet. Han mener det kanskje kunne gått med en utgave der novellen ble kommentert og forklart ut fra de rådende forestillinger for over hundre år siden.
Litteraturkritiker Kari Løvaas sier det er latterlig å trekke en klassiker på grunn av dette.
– Skulle man liksom makulere Bibelen fordi Paulus fordømmer homofili? Man må anlegge den samme historiske bevisstheten i møte med Lagerlöfs verk som i lesningen av Bibelen, sier hun til Vårt Land.
Ekspressens kultursjef, Victor Malm, sier til avisen at han blir matt og irritert over at et forlag ikke forstår at man for over hundre år siden kunne møte på forestillinger som vi i dag vil betegne som rasistiske. Ideen om å utstyre boken med en forklarende kommentar, for eksempel i et forord, betegner han som tåpelig. Lagerlöf er en stor og betydningsfull forfatter. Folk er ikke dumme, sier han.
Verbum har gått i kanselleringsfella. Framfor å bøye seg for «woke-vinden» som blåser over kulturlivet fortsatt, skulle de vist mot og forsvart Kristuslegender. Forlag må sørge for at vi ikke sensurerer tidligere tiders litteratur basert på dagens forestillinger.
Verden har gått framover på en del områder. Det betyr ikke at det skal sensureres og ryddes opp i fortiden med nåtiden som ståsted.
Litteratur må forstås ut fra den tiden det blir skrevet i. Litteratur av høy kvalitet trenger beskyttelse mot dagens politisk korrekte kanselleringsiver.
Annonse
«Negergutten» Hoa
Torbjørn Egner skrev i sin tid barnesangen om vesle «negergutten» Hoa, som reddet stammen sin fra et angrep fra røverne i Babustammen, «for han var en ekte hottentott». På 90-tallet ble denne sangen betegnet som grovt rasistisk. Det endte med at Cappelen forlag i 2007 ga ut viseboken Kaptein Sorte Bill og andre kjente Egner-viser uten at sangen om vesle Hoa var med.
Det er riktig å være mer på vakt når en gir ut bøker beregnet på barn. Kristuslegender henvender seg til voksne. Voksne får selv bedømme det de leser. Hvis litteratur skaper debatt, er det positivt og opplysende.
Verbum er en del av Det norske bibelselskap som utgir Bibelen. Er det en bok der en kan finne mye å ta avstand fra, er det Bibelen. Verbum må vokte seg for å fremme et syn på litteratur som også kan ramme Bibelen.
Forlagssjef Fredrik Berentsen har skutt fra hofta – og bommet. Han bør gå en ny runde og oppheva kanselleringen av Selma Lagerlöf.